2019-08-11
相信對好多住喺馬鞍山嘅居民,你地一定會認同馬鞍山係一個美食沙漠。但近年來,有好多知名嘅連鎖食肆紛紛駐入新港城,而好多間食肆都會經常大排長龍,今日就比我發現到呢一間開喺敏華冰廳側邊嘅一間越南餐廳—錦麗。如果你係越南菜嘅忠實fans,你絕對唔會唔認識錦麗~今日星期六晏晝兩點幾閒來無事就入左黎食個late lunch!餐廳入面望落都十分空曠,每枱之間都不會太過擠迫,坐得都尚算舒適。侍應們都十分有禮貌,遞上餐牌後亦主動比多張木凳我放下手袋,十分貼心!望望餐牌,便決定叫錦麗最出色之一嘅生牛肉粉,跟餐連飲品都係$63,非常經濟實惠!下單後侍應會先放下一杯入面裝有芽菜,青檸等等嘅標準越式配菜,讓每位食客可以根據自己嘅喜好進行唔同嘅配搭。等咗數分鐘後,生牛肉粉黎喇,湯底雖然有點油但充滿香氣,食落口依然係熟悉嘅味道,牛肉很淋,粉很滑而且唔會好容易斷開。再飲埋杯凍薏米水,消暑去濕又可以美白養顏。錦麗生牛肉粉HKD 63 跟餐 送凍薏米水以後馬鞍山人又可以多個選擇喇~
錦麗生牛肉粉
HKD 63 跟餐 送凍薏米水
以後馬鞍山人又可以多個選擇喇~