2018-10-01 900 views
返深工作,冇好似往常咁先停靠在上水石湖墟去「廣成冰室」或「陳六記飯店」,改為入咗粉嶺聯和墟,幫襯久違了嘅「漢興茶檔」。午市時段嘅「漢興」當然係人頭湧湧,點咗佢馳名嘅鹹牛肉蛋餅福麵,蛋餅煎得恰到好處,有燶邊,但個心就剛剛熟,蛋香鹹牛肉香交織在一齊。天氣太熱,好少飲凍飲嘅我叫咗杯凍奶茶少甜多奶,茶底好靚,好飲。滄海桑田,聯和墟近年的發展好快,十年前港味濃郁,楊千嬅陳奕迅主演的電影「每當變幻時」取景所在地「聯和市場」,已經變為四五十層高的巨廈。近年來,純港產片已逐漸如鳳毛鱗角成為瀕危品種,但是港產片在我的青少年時代帶給我的無限歡樂和對香港的自豪,就一生都不會改變。