2023-10-04
今日忽然想食片皮鴨,又諗唔到香港有咩地方好食😄知道太古坊開咗間新嘅中菜館,即刻上咗去食,非常好食,要推介俾大家👏🏻先講一入門口,已經俾人一種高尚嘅感覺,亦有包廂,枱與枱之間亦有屏風相隔,私隱度十足😍中餐廳亦不似普通酒樓,服務100分😆🍴 北京烤鴨(半隻)🍴份量不會好多,大概係兩至三人的份量,每件都係厚切,燒到好香,個皮亦好薄,亦有溫火keep warm,就算同朋友一路傾偈一路食,都唔會凍晒🥹好感動,而且配料有青瓜,大葱,最特別嘅佢有黃糖同埋梅子醬,令到整個烤鴨比較偏甜味,唔錯👏🏻🍴 茘枝山楂咕嚕肉 🍴分量十足,同朋友都食唔晒,好多件咕嚕肉😆而且每件肉都好大嚿,肥瘦分明,炸皮亦好薄,酸酸甜甜,非常開胃☺️🍴 海鮮鴨湯泡飯 🍴非常推介俾大家,一個用料足嘅泡飯,有蝦有帶子,仲有鴨肉,海鮮帶到個湯好鮮甜,另上脆米,建議大家脆米可以落去自己碗度,可以保持個脆度,口感非常好,但份量亦好多,建議大概三至四人可以食🥰佢哋嘅性價比真係好高,下次佢真係要試吓佢個叉燒,好似每枱都會叫,招牌菜😄一定會再去✌🏻
🍴 北京烤鴨(半隻)🍴
🍴 茘枝山楂咕嚕肉 🍴