2012-05-14
又係睇完戲,揾o野食醫肚。呢間慕名好耐啦!但未有機會嚟過,因為晚餐實在太貴啦!今日第一次去未開舖,後來折返。一入去,recep就問有無book 枱,我哋話無,佢話1pm 前一定要還枱;我個frd. 話盡量啦,佢堅持話係一定要!Well,因為想試好耐,都無計較,如果係其他餐廳,我肯定掉頭走!坐底好舒服、好和式,有和式坐位,可能啱啱開舖未有太多人,除咗我哋,只有一枱三人。 睇完menu,價錢真係唔平$2xx - 3xx for lunch only (around 10 options you can choose),我同友人最終揀咗三式魚生飯(三文魚、海膽、中toro),後來寸咀待應走過嚟話師傳今日有條唔知咩o既tuna,問我哋轉唔轉,我哋轉咗其中一個,可以交換試下痳~~~個飯嚟到已經勁開心,係用木桐裝的,好別緻!一睇就知係有心機之作,呢D就係日本人值得讚o既地方!凍豆腐:普通啦!我唔好呢個蒸蛋:好香好滑,亦都無出水,唔係出面迴轉個D可以比主角 - 魚生飯:真係好食到無朋友!完完全全係高水準之作!三文魚好新鮮,又香,又豐腴,有三文魚味(HK好多得三文魚樣,無三文魚味)!海膽好新鮮,又甜,
個飯嚟到已經勁開心,係用木桐裝的,好別緻!一睇就知係有心機之作,呢D就係日本人值得讚o既地方! 凍豆腐:普通啦!我唔好呢個 蒸蛋:好香好滑,亦都無出水,唔係出面迴轉個D可以比 主角 - 魚生飯:真係好食到無朋友!完完全全係高水準之作!
海膽好新鮮,又甜,真係可媲美係日本食的!
中toro 先係精髓,入口即溶,同我係東京築地食o既差不多,係HK從未食過!
至於介紹o既吞拿魚,都非常新鮮,呢個比較有咬勁,D肉會實D!(本人梗係喜歡中toro 多D啦!不過都慶幸可以一試,唔試唔知)
佢o既飯係有色飯,我都係第一次食!我覺得呢個飯個醋味會比平時重D 仲有不可不提的,係佢呢度o既wasabi 係鮮磨的!我平時係唔食wasabi 的,鮮磨o個重辛辣係香的!唔係似其他只會攻上腦!
Other Info. :
走o既時候開始多人lu~~~唔book枱係完全唔駛諗!
主廚(bar枱後面個位)係日本人,佢都有同客人溝通,佢同坐係bar枱o既同鄉傾計,而同其他坐bar 枱o既客人,好多時需要寸咀待應做埋翻譯,難怪佢咁忙。
係呢度添水o既哥哥都係日本人,講"唔該"佢哋唔識聽o架!
呢度完全俾我身在日本的感覺,由環境到食材食物,係我係HK食過最高水準o既日本餐廳!
價錢雖然貴,但偶一為之已經好開心!