2019-03-31 140 views
同老公相識12年,結咗婚6年,女兒4歲,兒子2歲。我係全職媽媽,真係好少會話放低兩個小朋友,同老公出去撐枱腳,但今年老公竟然有咁嘅提議,就係搵間餐廳,同我兩個人食飯,慶祝生日。先講下呢到嘅環境,好清靜,裝修好靚!配埋咁特別嘅燈,真係令人好想慢慢咁享受呢一餐晚餐。另一邊嘅環境都好清靜,好多花嘅主題。一坐低,店員除咗放低餐牌,跟住就拎咗呢個咁靚嘅雀籠嚟,原來係麵包嚟嘅!我知道好多西餐廳嘅做法都會係咁嘅!又講吓先,其實佢有一面有一幅花牆,都真係好吸睛吓㗎!呢個蟹餅,我就好鐘意食,佢入面有好多蟹肉,唔似出面食嗰啲咁,粉多肉少,呢到好足料㗎!我竟然連平時唔食嘅配菜,都可以清埋,證明係幾好食。我平時就鐘意 Creamy 啲嘅感覺,所以今次我揀咗蘑菇湯,配埋 New Bread 一齊食,真係好正!同埋我好鐘意佢夠 Creamy & 好重蘑菇味。而老公就揀咗龍蝦湯,佢比較喜歡濃味啲嘅湯,基本上,每次都會揀龍蝦湯,佢話想試下唔同餐廳嘅龍蝦湯咁話喎!我覺得濃味,佢就覺得剛剛好,佢話呢個先係龍蝦湯嘅象徵。龍蝦意大利飯,我覺得個樣好靚!靚到唔捨得食。龍蝦肉好入味,大廚會預先將龍蝦調味,基本上龍蝦就咁食已經好好

另一邊嘅環境都好清靜,好多花嘅主題。

New  Bread

又講吓先,其實佢有一面有一幅花牆,都真係好吸睛吓㗎!

Crab  Cake

Mushroom  Soup

Lobster  Bisque

Lobster  Tail  Risotto

龍蝦意大利飯,我覺得個樣好靚!靚到唔捨得食。龍蝦肉好入味,大廚會預先將龍蝦調味,基本上龍蝦就咁食已經好好味!我喜歡意大利飯,因為鐘意佢濕濕地,我好怕食乾爭爭嘅飯㗎!

Angus  Rib  Eye

安格斯肉眼牛扒,基本上次次食西餐都會叫牛扒。以前我唔食牛,識咗老公後先開始食,食到而家係上咗癮。今次叫咗5成熟,大廚都煮得好好,冇 over cook 嘅情況。而且餐廳好細心,有唔同醬汁提供,亦有最基本嘅海鹽提供。

Ms  Pinky  &  Summer  Punch

飲品,老公叫咗 Ms Pinky (Orange Juice, Cranberry Juice, Lime Juice and Sprite);我就叫咗 Summer Punch (Raspberry, Blueberry, Lemon Juice, Sugar Syrup and Apple Juice)。老公嗰杯有氣,我嗰杯就清甜,可能多生果,大家都好滿意。

Pistachio  Panna  Cotta
甜品:開心果奶凍,裝飾好靚,而且味道唔太甜,直情係我杯茶呀。

總結:成餐飯好滿足,份量望落好似唔多,但其實我未食甜品已經好飽。但因為食甜品係另一個胃,而且唔食甜品,感覺唔夠完美,所以點都要試埋嘅!我覺得咁嘅環境,同埋放低咗兩個小朋友嘅放鬆心情,呢餐真係滿分呀。
2019-03-28
$632 (Dinner)
Celebration
Birthday