2020-05-19 1438 views
這家日式烤肉店在網絡上好評如潮,加上近日無得去日本,今曰同太太路經大坑,一於試吓這家日式小店。店子有兩層裝修格局頗為高級,和日本嘅餐廳一模樣,很有日本食店的感覺。 店有兩層,樓下有三張枱。先點一杯柚子蜜:柚子蜜酸酸甜甜,有著柚子的甜香,感覺滋潤。蕃茄沙律$99: 這沙律份量足。蕃茄酸爽,加埋爽口生菜和紅蘿蔔絲,酸爽淸新,入口冰涼有淸新的夏日味道。 個人覺得食燒肉一定要有沙律配搭!這店烤肉嘅部位選擇很多,還有唔少嘅刁鑽部位,有啲選擇困難嘅關係,就簡單點選特選和牛三部位燒肉拼盤$750。燒肉拼盤有齊三種和牛,有西冷、和牛小排,和牛柳中部等最受歡迎的部位。 店有提供三種醬汁,酸汁,味噌,同自家製。和牛紅卜卜,有密密麻麻的雪花紋,已經醃咗,賣相非常吸引。這店提供為客人燒和牛的服務,唔怕自己唔識燒。不過今次我同太太決定試一試,自己燒自己食。西冷薄切牛扒:燒到剛剛轉色,表面微焦,一放入口,正!西冷和牛的肉質好嫩滑,油脂甘香又滑溜,好食!秋葵爽口淸新,粟米爽甜多汁,而那秀茹也肥厚。再试吓和牛小排:和牛小排的油份十足啖啖爆汁,油香在口中迴旋,肉的質地爽身,這是我三款之中最愛的味道。最後烤的是牛柳:牛

先點一杯柚子蜜:柚子蜜酸酸甜甜,有著柚子的甜香,感覺滋潤。

柚子蜜

蕃茄沙律

和牛三部位燒肉拼盤

和牛紅卜卜,有密密麻麻的雪花紋,已經醃咗,賣相非常吸引。

秋葵爽口淸新,粟米爽甜多汁,而那秀茹也肥厚。

再试吓和牛小排:和牛小排的油份十足

最後烤的是牛柳:牛柳牛肉味濃,肉質軟腍腍,又唔肥膩,既有和牛的質感,好吃。

既然是東方人,少不少有米落肚,點了和牛小排泡飯$165。 以前喺東京食燒肉都有點泡飯, 今次見到喺menu有, 一於試下。 和牛小排泡飯真是超正!泡飯大大粒,和牛軟腍入味,加上湯汁鮮甜,牛骨味濃,加上香蔥芝麻的點綴,清而不寡,好好吃!

和牛小排泡飯

總括這間日本燒肉店水準頗高,唯一覺得燒肉份量比較少,不過貴精不貴多,返而更加之味! 值得推介!
2020-05-17
$600 (Dinner)
蕃茄沙律
和牛三部位燒肉拼盤