Restaurant: Gyujin HANARE Platinum Label
Terms & Details:
2023-05-04 44 views
牛陣和牛邊爐一向都正,成日都食,原來依家有Premium牛陣添,主打套餐形式的高級涮涮鍋! 餐廳風格係日系以禪意簡潔為主,光猛簡潔,令打邊爐都有高級嘅感覺❤️❤️❤️環境格調真係令人坐得好舒服,好放鬆,鹿兒島縣A5和牛套餐 $689/人。呢個餐食完之後比我想像中抵好多,因為佢哋嘅牛全部都係好靚,呢個價錢自己買一定食唔到咁靚咁多嘅牛,性價比真係幾高✨❁ 湯底鰹魚湯味道也十分清,相當適合用來涮牛肉,清清地可以食到牛嘅香味。湯底用日本訂製和風紙火鍋✨好得意,能夠承受高溫加熱,有別於平時嘅煲,紙鍋能夠吸收多餘的油脂及雜質,食落都冇咁肥。❁ 季節前菜四品豆芝麻豆腐: 食落去甜甜地幾香三文魚子、帶子刺身: 好甜好好味生牛肉他他: 平時都好少食生牛肉,落左少少京蔥芝麻調味,細細粒肉質軟嫩海哲: 有檸檬汁調味,爽口清新❁ 安格斯白金牛舌就咁睇色澤靚、薄身,淥幾秒就熟,牛舌帶少少爽脆口感,捲上新鮮香蔥,更突出牛香。沾上少少柚子醋,味道更具層次。❁ 鹿兒島黑毛和牛牛肩胛、赤身肉牛肩胛同赤身嘅脂肪比較少,牛肩胛片,色澤就比赤身肉淺色,赤身食落肉質結實肉質實啲,肉質更濃郁。兩種肉都係好嫩滑,淥至剩少少粉紅色即可。❁

❁ 湯底

❁ 季節前菜四品
豆芝麻豆腐: 食落去甜甜地幾香
三文魚子、帶子刺身: 好甜好好味
海哲: 有檸檬汁調味,爽口清新

❁ 安格斯白金牛舌

❁ 鹿兒島黑毛和牛牛肩胛、赤身肉

❁ 黑毛和牛板腱肉
這個部位有嫩筋、脂肪比例適中,食落有咬口、肉味濃郁,口感非常鮮嫩口感,同時食到牛肉嘅彈性!

❁ 特選 A5 鹿兒島縣產黑毛和牛西冷
今晚超級主角❤️✨脂肪紋理超靚,完美嘅霜降油花,一睇就知好貴! 咬落肉質軟綿嫩滑,入口即溶,邊位有脂肪真係好正。

❁ 蔬菜盛
超過10種蔬菜,份量好多好多唔會唔夠食。有羅白、蓮藕、雜菇、娃娃菜、南瓜等等,全部都好靚。

個餐仲有個小小嘅刨冰,食牛食到咁上下可以清一清解膩😉個餐可以揀烏冬或者蕎麥麵,自己覺得烏冬比較有口感好好食,蕎麥麵就感覺冇咁肥。

甜品
綠茶蕨餅配十勝紅豆小丸子,食完靚牛已經好飽,分量剛剛好。