明閣 (鷹君中心)

Restaurant: Ming Court (Great Eagle Centre)
Terms & Details:
2021-06-04 2363 views
好耐都冇去飲過茶,所以要對自己好D,搵間好既去唔好浪費左個quota友人在灣仔返工,就去灣仔明閣。友人話香辣豆腐海鮮餃之前未食過,想試下,本身唔係好食得辣既我,都一試難忘,麻的感覺比辣重,很香口,吃後還有花椒的餘香,完全不油膩,作為頭盤很開胃,下次再黎的話一定會再點。另外推介蠔皇鮮菌鮑魚酥,唔係包住入面唔知有幾多鮑魚,而係原隻鮑魚上,大方得體,仲要一口放唔晒入口,要分2口先食到,廚房都好細心已經切開一半,斯文既女仕們都唔會食到好狼狽。到我平日最愛陳皮雞湯小龍包,待應哥哥拎開個蓋時,仲有一陣蒸氣蒸上黎,皮簿但成籠都冇爆,最怕一夾起即爆,雞湯香濃涵靚,忍唔住食左兩隻。以前同前輩食飯教落,想知一間中菜好唔好就要試燒味。今次試左極品密汁叉燒,肥瘦適中,入口即溶既感覺,一D都唔柴皮,加上大量蜜汁,夾時仲起絲,食落一D都唔膩。濃湯花膠雞絲羹,加上懷舊厚身簿脆,並不是用剩下春卷皮炸,配菜都咁用心;加上簿脆有點像蛇羮的感覺,花膠絲易入口,補身之選。海龍皇脆米窩燒飯,口感脆脆,有龍蝦、帶子、蝦子、松子仁,飯粒分明,每粒飯都有大量蝦子,而家睇返相都見到,鹹香鹹香,令人回味。甜品係抺茶十勝紅豆卷,不會太甜,
友人在灣仔返工,就去灣仔明閣。

香辣豆腐海鮮餃

蠔皇鮮菌鮑魚酥

陳皮雞湯小龍包

極品密汁叉燒

濃湯花膠雞絲羹

海龍皇脆米窩燒飯

甜品係抺茶十勝紅豆卷,不會太甜,抺茶粉在卷上有回甘味,正 !

抺茶十勝紅豆卷

總括黎講,食物質素、環境、洗手間、服務都係五星級 !
2021-05-28
$400 (Lunch)
蠔皇鮮菌鮑魚酥
陳皮雞湯小龍包