2018-05-12
今天約了舊同學食飯, 因大家時間都不合工作太忙已經約了半年有多, 我哋揀咗個聚腳點--觀塘。 姪女介紹駱駝漆大廈嗰邊有间非常高質素日本料理,刺身,壽司。 價錢不算平民但真的可以好好享受食物和悠閒聚餐。 大廈有有幾層都用作為食肆,樓上很多開倉店, 未夠鐘食飯都可以大把地方行逛購物。餐廳內裝修雅緻, 燈光柔和舒服, 樓底很高,座位與座位之間也有一些距離, 空間感十足, 其中一邊是長長的壽司吧枱。 環境和氣氛都令人放鬆。 餐廳裏還設有vip房, 亦可安排 一班朋友私密聚會。 牆壁亦有多款日本清酒酒樽作為裝飾牆。 先來的是 一份前菜。像醃製過的炸魚, 酸酸地带少少甜, 味蕾大開。先來一個海膽軍艦。 選用了加拿大海膽, 甘甜厚滑, 完全冇腥味,份量絕不吝嗇, 一層又一層的海膽堆到滿滿, 完全滿足到吃海膽的心癮。 接著是帶子壽司。 估唔到帶子的甜味不比海膽遜色, 帶子厚肉爽身,完全冇雪味, 充分發揮鮮甜的海鮮味。好正! 活赤貝壽司 色澤鮮艷,爽甜到極, 每口都充斥著貝類的鮮味。火炙左口魚壽司。 輕輕火炙逼出油份令左口魚更加肥美。 手握的飯糰 唔會太實亦唔鬆散,米飯粒粒飽滿。 壽司都要這麼精彩,期待
活赤貝壽司 色澤鮮艷,爽甜到極, 每口都充斥著貝類的鮮味。
壽司都要這麼精彩,期待的刺身也隨即端上。 每款分量和size都有驚喜, 一啲都唔的識, 件件厚切色澤光潤, 看得出的新鮮貨。
先吃我最愛的油甘魚, 每件切得厚厚的工整俐落, 肉質細緻清甜, 那種淡淡而獨特的魚香極度吸引。
朋友唔太好生蠔。 我便自私吃一隻廣島生蠔。 蠔身size又係大到令人有點愕然。 口感幼滑爽脆, 海水味 頗重, 結合蠔肉的甜味, 一隻已經超滿足。
三文魚腩肥美到極, 魚香鮮甜,味道誘人。
拖羅-吞拿魚腩(Toro), 一定要留到最後吃, 拖羅的魚油豐富澎湃, 輕放在碟上已經留有一層魚油, 一咬入口魚油四溢衝擊口腔, 必定要點上醬油平衡一下, 帶出吞拿魚本身的味道, 否則只吃到啖啖魚油,但強調那種膩也是幸福的膩。
牡丹蝦亦超鮮甜, 蝦肉爽實之餘唔會滑潺潺,亦冇雪味, 刺身質素果然一流。
再試其他串燒緩和一下。
鹽燒鴨舌。 相反size比較細, 輕輕灑上鹽帶出鴨舌的味道, 味道不錯。
天婦羅蝦。 個粉漿炸完一點也不油膩, 鬆脆帶少少咸, 蝦肉最精彩,鮮爽彈牙, 蝦的鮮甜味絕無流失。
同時間我們叫了一個蕎麥冷麵。 麵質爽而带少許彈性, 冷面汁可能自家調製過, 充滿芝麻香,調味恰到好處, 唔似係現成買的冷麵汁。 吃完冷麵感到很舒服。
我們再來一個甜品作結尾。 豆腐雪糕。 有很香濃的豆腐味而非很重的奶味, 質感幼滑, 一啖接一啖完全停不下來。
今晚真是勁滿足, 吃到高質素刺身。 留意電話預訂可享9折。 價錢都反映在食物質素上, 環境舒適寧靜。偶然都要獎勵自己辛勞工作呀!