2021-10-10
今日黎到長沙灣試下近排好人氣既台式豬飯店舖頭細細,但裝修精緻,有唔少打卡位餐單主菜主要有11款,另外可加野飲同小食。前菜▶️凍豆腐 8.5/10 賣相已經好吸引。有擺盤,又有香味!有d期待😋😋但係好驚期待太多,失望越多。通常凍豆腐都會無咩味道收場😅又或者豆腐質感唔夠好😥連百福豆腐都不如😝 一spoon劏入去試試,有d實度wor😛唔錯。入口感受到豆腐嘅凍,豆嘅香,木魚嘅香,汁嘅味道同豆、木魚糅合系一齊.........唔係吹捧,食過其他豆腐嘅,絕對可以叫一叫比較下。真心推薦大大碟,CP值高小食▶️麻辣炸魚蛋 5.5/10魚蛋唔算驚艷,但係作為小食嚟講。唔膩,而且醬汁實在,麻辣得嚟,以甜作結。簡單易入口嘅一款小食。 伴菜▶️鹵水牛展 7.5/10佢有別於一般嘅做法,應該系先鹵水燉煮到牛展筋鬆肉淋。而再鹵水。上菜前再煮一下。熱氣騰騰咁呈現系你面前,送飯會感覺香甜d。接近完全唔洗咬,厚而有膠質。 主菜▶️蔥油豬扒撈粗麵 & 肉燥汁豬扒飯8.5/10蔥油拌麵可能幼麵會夾d🤣 但係d蔥油好鬼正。豬扒似台灣做法,先醃製而後輕炸。唔會太熱氣,咸香得嚟又有肉汁😁另外嗰肉燥汁濃🤘🤘唔太咸。d飯系珍珠米 👍😝😝😝豬
餐單主菜主要有11款,另外可加野飲同小食。
前菜▶️凍豆腐 8.5/10
小食▶️麻辣炸魚蛋 5.5/10
伴菜▶️鹵水牛展 7.5/10
主菜▶️蔥油豬扒撈粗麵 & 肉燥汁豬扒飯8.5/10
蔥油拌麵可能幼麵會夾d🤣 但係d蔥油好鬼正。豬扒似台灣做法,先醃製而後輕炸。唔會太熱氣,咸香得嚟又有肉汁😁另外嗰肉燥汁濃🤘🤘唔太咸。d飯系珍珠米 👍😝😝😝豬扒都係一樣嘅 lol