2023-08-02
天氣太熱唔想煮,行過見到晚餐都幾啱食,就點了3個晚餐外賣回家邊食邊煲劇!點了一個菠蘿芝士焗豬扒飯,蒲燒鰻魚炒珍珠飯及軟殼蟹白酒海鮮天使麵。菠蘿芝士焗豬扒飯, 呢款保存得最熱辣辣,一打開都幾多拉絲芝士,仲有一大塊厚切豬扒,鮮茄汁夠味,而且配料是菠蘿,並非三色椒,很合我胃口😆蒲燒鰻魚炒珍珠飯,飯面鋪滿木魚碎,蒲燒汁炒飯炒得粒粒分明,唔會痴埋一堆,鰻魚食落無骨,不錯不錯。至於軟殼蟹白酒海鮮天使麵好有驚喜,落左好多蒜蓉+九層塔 +洋蔥去煮,配料有原隻軟殼蟹,蜆同魷魚。軟殼蟹仲脆好好食,蜆食落無沙而且好入味,天使麵煮到收晒汁,食落唔會油膩,是西餐廳的質素,完全唔似普通茶記出品。飲品選了咖啡奶茶,外賣都有滿滿的一杯,味道不錯👌🏼3款晚飯份量都好多好足夠,由於是即叫即煮,等了15分鐘左右,回家路程接近20分鐘,打開仍然夠熱可即食!另外想讚一讚呢度d姐姐,見我拎住好多嘢好論盡,即刻幫手整理下d外賣盒外賣杯,怕我倒瀉,亦記得幫我走餐具。而呢間餐廳外賣都用了紙盒並非膠盒,十分環保❤️🌎 下次要記得自備餐盒嚟買外賣!
飲品選了咖啡奶茶,外賣都有滿滿的一杯,味道不錯👌🏼