2021-12-20 462 views
聖誔前,同小朋友去吓玩具街,順道上西九8樓食嘢,勝在多選擇。行過見呢間多人排隊,又好耐冇食韓式炸雞,就試吓佢。叫左3個餐加2個特色薯條,套餐價錢唔算貴,有3件雞,2细件年糕+1個细飯及飲品,都只係$4X。小店有7款炸雞,我揀左原味,辣味及芝士味。原味炸雞咬落香脆多汁,小店配上黄芥末,幾夾,好食。辣雞無論在外貌及香味都好韓國,香辣感覺惹味,會令人再想食多D,只可惜沒有啤酒。芝士炸雞係本人最愛,回想去韓國旅行,都會去bhc食芝士炸雞,在香港間中都去bhc,但始终同韓國有D距離,但估唔到這間小店竟然可以神還原韓國才食到既芝士炸雞,而且價錢平咁多,真係好有驚喜,仲要我係最後才食,炸雞仍然能够保持香脆,這應是厨師既功力。套餐還有2件小年糕,年糕既味道係跟雞既,即係你點辣雞,年糕就辣,你揀芝士味,年糕就係芝士味,都幾好。细飯也有2種味,其中卡邦尼較好,只係個汁多少少就仲好,下次叫多汁。叧外加左2個薯條,分別係辣味及紫菜,其實都好好食,小店用了波浪粗薯,既能上到味粉,又能炸到外脆内軟,聰明,只係炸雞太出色,薯條就只能繼續做(綠葉)。下次我會試外賣,反正個皮可以保持咁耐,—定要配上啤酒食全隻(芝士炸雞)
2021-12-19
  • 芝士炸雞