2021-04-04 1528 views
Tapa Room又係勁多分店既一間小酒吧 除左環境夠chill之外食物質素仲好高質😋最岩大家一齊坐底傾下計打下卡以下大家介紹幾款set lunch, main cours同幾款tapas每款都各有特色👍.🎈Octopus Carpaccio 薄切慢煮八爪魚 ($78)可以話係比較受歡迎既cold tapa💁🏻‍♀️但有少許另人失望啦無可否認八爪魚相當嫩滑 唔鞋有八爪魚味但成碟就相對較淡 主要依賴八爪魚上面既醬評分: 6.5/10.🎈Foie Gras Lollipop 棒棒鵝肝 ($78)一份有三粒 基本上係餐廳必點既cold tapa😋 果然就係好好食 中意食鵝肝既朋友一定唔可以錯過首先佢既外觀整到棒棒糖咁 打卡一流👍而且佢食落非常creamy 鵝肝味相當濃郁評分: 7.5/10.🎈Seared Tuna Belly Carpaccio 薄切炙燒吞拿魚腩 ($88)呢一款cold tapa可以話係最有驚喜嘅一款亦都係一行友人裏面最鍾意嘅一款小食👍首先吞拿魚腩油脂分布平均 食落去嘅肉質感覺到佢係新鮮嘅而且一食落去好大陣燒過嘅味道 非常香口😋評分: 8/10.🎈Tortilla De P
Tapa Room又係勁多分店既一間小酒吧

首先吞拿魚腩油脂分布平均 食落去嘅肉質感覺到佢係新鮮嘅
而且一食落去好大陣燒過嘅味道 非常香口😋
評分: 8/10
西班牙薯仔蛋餅

🎈Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋餅 ($78)
呢一個一定係呢度最受歡迎嘅Hot tapa
一上台已經聞到好香嘅蛋香味
切開中間仲有少少流心嘅蛋漿流出來
薯仔加埋蛋香嘅味道非常之豐富 但主要嘅調味都係來自於頂上面嘅醬
雖然蛋香味濃郁但係就略嫌淡味咗少少
西班牙海鮮飯

🎈Seafood Paella 西班牙海鮮飯 (set lunch $188)
呢個海鮮飯真係非常足料!
雖然話係2人份 但如果細食4個人share加幾個小食就岩岩好😋
一份有蝦 蜆 青口 魷魚圈各4隻
一上台就聞到好香既海鮮味 好有食慾🤤
個飯更加係另人非常難忘 一食就有好香既海鮮鮮味
中意重口既朋友仲可以吱檸檬加啲檸檬汁
非常之惹味 係必點既一樣野😍
評分: 8.5/10
烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架

🎈Grilled Slow-Cooked Pork Chop 烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架 (set lunch $168)
本來就應該跟香蒜意粉 但我地就轉左要薯粒😋
果然薯粒加左啲調味粉幾好食 咸咸地少少辣
醋燒汁亦幾香口 食落酸酸甜甜味道不錯
豬鞍架既肉質都唔鞋 有豬味🤣
蜜糖烤慢煮黃油春雞

🎈Piri Piri Honey Spring Chicken 蜜糖烤慢煮黃油春雞 (main course half $98/ one $188)
我地叫whole chicken既廚師有將佢分開兩邊 好方便切👍
雖然睇落好多紅油 但放心呢個春雞係唔辣既💁🏻‍♀️食落係酸酸甜甜既味道
肉質唔算太鞋 整體質素都幾好
烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬

🎈Grilled Octopus Leg 烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬 (main course $208)
老實講呢個性價比偏低 二百幾蚊只有兩大條八爪魚腿🥲呢一個位我會稍微扣少少分
作為主菜係一啲都唔夠飽 不過就真係好驚喜好好食
八爪魚煎得非常香口 就算冇伴碟既醬都非常惹味
肉質係另我最驚喜既地方 一啲都唔鞋非常難得😍
評分: 7.5/10
🎈總括而言
呢種酒吧仔非常適合大家叫幾個小菜同酒chill下
餐廳主要係用霓虹燈去營造bar仔feel 就連餐具都非常有特色

環境好之餘食物都非常高質 可以話盲點都唔會點中伏😋

烤慢煮西班牙黑毛豬鞍架
蜜糖烤慢煮黃油春雞
烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
  • 西班牙海鮮鍋飯 (二人份)