2023-08-01
👧🏻😋👅🍽✨高質性價比高私房菜😋-榮哥廚房私房菜🇭🇰 觀塘觀塘道436-484號官塘工業中心3期4樓L室 🇭🇰-🏮book左四位一家人食私房菜, 揀左「嘗味」四人餐, 預訂時揀菜單方面主要係主食選擇, 其他前菜甜品等等都係時令同招牌🏮另外仲有得即場加購小食, 椒鹽豬肺勁吸引! 但個餐已經好夠豐富就冇再加; 款款都係分好左人頭份, 自己夾自己就OK好方便🏮我地七點未夠就入座, 但之後越入越多人, 但店員都繼續照顧有加, 加水收碟; 見多枱又幫我地set個屏風增加私隱度-🥢4位 嘗味 $1638✔️前菜4款✔️原鼎燉湯✔️海鮮2款✔️主食2款✔️時菜✔️炒飯✔️時令甜品-🥗前菜4款💯本地水耕沙律菜伴芝麻醬💯榮哥自家甜酸齋💯雙色墨魚仔💯茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子-🍲原鼎燉湯 - 龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯✨一大盅分到每人兩碗淨湯, 完全唔油好清甜; 另外仲有一大盆湯渣; 青欖甘甜好清潤-🐟海鮮💯慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子: 凍食魚來都唔會腥, 普寧豆醬好鮮香, 同魚子一樣帶出魚肉鮮味💯帶子水芙蓉: 蛋白底超級滑, 個黃色玻璃芡汁唔會太重味, 賣相又更好睇-🐖🐓主食✨遠年新會陳皮黑豚肉排骨: 豬肉超酥脆
高質性價比高私房菜😋
💯茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
🍲原鼎燉湯 - 龍利葉青欖柑桔黑毛豚肉湯
🐟海鮮
🐖🐓主食
✨遠年新會陳皮黑豚肉排骨: 豬肉超酥脆得黎唔油膩, 面頭痴左少少梅乾碎酸酸甜甜好惹味, 陳皮味都好香
✨江南百花雞: 蝦膠同雞肉卡啦卡啦造成格仔紋超靚, 雞皮拍得住炸子雞咁脆但唔會好油膩
🥬時菜
💯米王有機時令鮮蔬, 叫米王因為有少少粥底, 雖然食到呢度都飽飽地, 但有少少稀粥令個菜冇咁乾; 菠菜鮮甜
🌾炒飯
✨大紅大紫炒飯係紫薯粒紅菜頭炒飯; 紫薯甜甜地又有飯素鋪面, 食落清甜唔會太膩, 炒飯粒粒分明有咬口
🧊時令甜品
💯天氣咁熱, 有冰凍甜品太好了; 熊仔形狀既奶茶冰好睇又好食; 仲有爆珠同涼粉透心涼