2018-10-12
屯門新墟食肆林立,BYOB cafe 我幫襯過幾次,主要係佢啲食物有心機,環境又好。老細係愛單車之人,落地大玻璃窗也方便睇住泊街嘅單車。佢午市主打各式意粉。亦有薯條,沙律之類的輕食和大份嘅主食如焗豬手。一班朋友或一丁友都方便。Order 要自己去櫃台落,即叫即做,唔收加一。每款意粉都係$60~80, 以做到Al Dente口感計係非常合理。飲品就要另外叫,約$20~30. 我唔係咖啡人,但睇得出佢呢方面都幾得體。黑松露芝士焗薯角($38) 呢味餸只要新鮮即焗,已經無得輸。薯角夠香脆,黑松露醬同芝士係最佳拍檔,邪惡得嚟物有所值。「大蝦闊條麵」係人氣no.1之選。四隻用香草,牛油,蒜蓉調味再煎香嘅大蝦,加上用上忌廉同炒嘅闊條麵,香氣四溢,食唔停口。「墨汁海鮮意粉」啲海鮮一啲都唔馬虎,魚柳,青口,魷魚同大蝦都夠晒大隻兼肉質緊實,味道唔似普通嘅急凍海鮮。墨汁有鮮味,不會太咸。「明太子帶子意粉」和風嘅明太子撈落意粉,加上木魚絲同帶子,係比較淡口嘅選擇。個人都係比較鍾意上面嗰兩款意粉。