2023-12-09
今次朋友帶我嚟到銅鑼灣食一間位於永光中心嘅日本料理店,朋友食過讚口不絕,等我睇下係咪咁好食先。香箱蟹 $228期間限定嘅香箱蟹(無記錯係只有11和12月才可以食到),主要食蟹子和蟹膏,師傅已經將蟹子、蟹膏和蟹肉分開擺好,方便食用;整體味道鮮甜,蟹味香濃,回味無窮。磯煮鮑魚 $98鮑魚質感軟硬適中,有咬勁,同時又不失軟滑,味道濃郁,口感豐富。日出(蕃茄) $58外層蕃茄包著入面由蕃茄蓉造成嘅啫喱,酸酸甜甜,味道非常清新,作為前菜最適合不過。吞雲吐霧 $68餐廳招牌菜式,可說是必食前菜,店員將玻璃蓋揭開,馬上吞雲吐霧,仙氣十足,用蘋果木燻煙過有陣陣燻煙嘅香味;紫菜炸得非常脆口;燒忌廉芝士口感又滑味道又濃。特上壽司六貫盛合 $198中拖羅 - 入口柔滑,味道甘香😋。深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口、入口魚油甘香細膩😋。梭子魚 - 魚肉油分極少,但魚皮卻油脂豐富,所以師傅將魚皮輕輕炙燒🔥,令油香更突出😍。甜蝦 - 肉質細綿,味道清甜🥰。左口裙邊 - 口感嘅爽又甜,魚味濃郁甘香,層次感豐富。三文魚籽 - 大大粒,魚油味重。太刀魚汁燒 $128魚肉嫩滑,味道濃郁之餘又有鮮味,最重
香箱蟹 $228
磯煮鮑魚 $98
日出(蕃茄) $58
吞雲吐霧 $68
特上壽司六貫盛合 $198
中拖羅 - 入口柔滑,味道甘香😋。
甜蝦 - 肉質細綿,味道清甜🥰。
左口裙邊 - 口感嘅爽又甜,魚味濃郁甘香,層次感豐富。
三文魚籽 - 大大粒,魚油味重。
太刀魚汁燒 $128
魚肉嫩滑,味道濃郁之餘又有鮮味,最重要係完全冇骨,啖啖肉就係爽。
土佐豆腐 $48
外層炸到金黃薄脆但不鬆散,入面仍非常滑溜,非常好食。
大蝦 $68/隻
大蝦燒得剛剛好,肉質爽口彈牙。
總括而言,餐廳地方闊落,坐得完全唔迫,食物烹調得非常出色,臨走前,店員問味道如何?有冇改善空間?我覺得喺現今真係好難得,絕對值得加分。