2023-10-08
今日開咗張大單,去咗間高級酒家食飯,位於尖沙咀既中心,裝修又企理,又乾淨,空間咁又大。我們叫左雞茸會官燕。呢道菜以嫩滑嘅官燕和鮮嫩雞茸為主,口感好好。跟住係釀焗鮮蟹蓋,呢道菜以新鮮蟹肉為核心,搭配蓋子般的外殼,燒到金黃酥脆,每一啖都散發出濃郁海鮮味。我們仲食左燒雲腿大地田雞片和水煮手切牛肉。銷魂腿大地田雞片鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的大地田雞片。水煮手切牛肉則是一個辣味十足的菜式,牛肉鮮嫩,加埋辣椒和香料的烹調,少少辣好過癮。仲有,我們嗌左油雞樅菌炒四季豆,這道菜色香味俱全,豆角味道鮮甜,搭配著樅菌嘅獨特風味,好開胃!瑤柱荷葉飯和杏仁茶作為主食加甜品,使整餐更加完美。瑤柱荷葉飯散發著荷葉的清香,每一口都帶來豐富的口感。杏仁茶則是一道清甜的飲品,濃厚杏仁味唔係度度搵到。最後,我地叫左鴛鴦棗蓉糕同懷舊芝麻卷。鴛鴦棗蓉糕細膩的口感同少少甜味道,讓我們感受到了甜品的美妙。懷舊芝麻卷則是一道傳統的中式甜品,煙煙靭靭又有芝麻香。