2021-07-24
今次介紹既呢間💛漢堡包店,如果大家活躍係青衣一帶可能會聽過佢,因為佢既漢堡包🍔出名抵食同高質🌟,就連我呢個絕少去青衣既都曾經有考慮過特登去青衣試佢🙈雖然青衣店係大半年前已經結束,不過佢地係屯門亦有分店,而係剛剛既6月中佢地更加進駐港島區係灣仔開左分店,作為灣仔友既我終於可以唔洗山長水遠先試到佢地既漢堡啦😆九龍區既朋友亦唔需要失望,事關小店黎緊8月會係九龍灣開設第三間店,到時大家就可以去懲罰呢間咁抵食又高質既漢堡包店啦🤗.事前係小店IG得知灣仔店既店面唔係好大,只有3張餐檯容納到12人👭🏻,所以決定去幫襯時都已經打算堂食無位就外賣返公司食🥡 而當日我地大約1點鐘去到門口企左5-6人等緊外賣,係門口睇緊menu時好彩遇到有食客離座先可以堂食食到新鮮熱辣既漢堡包♨️ 不過由於當日星期五實在太多客人,我地等左20分鐘先有得食住個漢堡包等埋d小食送到,期間男店員(店主??)都有好落力咁幫我地跟單🏃🏻另外都特別想講下當日我地見到店員好有禮貌同誠意咁多謝每一個客人,抱歉要佢地久等又為佢地加油打氣💪🏻,有客人甚至帶唔夠錢佢都俾對方賒數,呢種人情味真係唔係度度都有💛.講左咁大堆當然要介紹下個menu,小店
講左咁大堆當然要介紹下個menu,小店總共供應13款漢堡,有齊牛肉🐮、雞肉🐔、海鮮🐟🦀同素食🥬,另外仲有一款係同德國熱狗🌭聯合發行;大部分漢堡既價錢都係40蚊左右,最平個款更加只係39蚊,絕對係平絕灣仔區‼️
另外每款漢堡亦可加19/23蚊追加做套餐,包一份小食(粗薯條🍟/洋蔥圈🧅/田園沙律🥗/脆香雞翼🦴/炸芝士條🧀/薯餅) + 是日餐湯🥣/汽水🥤/紙包飲品🧃
✨ 經典牛堡🐮🍔 ($39)
細食同事點左呢款由4安士紐西蘭漢堡扒、車打芝士🧀同蜜糖芥末醬🍯組成既漢堡,佢表示漢堡扒夠厚同埋夠juicy💦,唔會乾爭爭😆
✨ 至尊牛堡🥚🥓🧅🐮🍔($49)
我同另一位同事就點左呢款至尊牛堡,佢係經典牛堡既升級版,多左煙肉🥓、蛋🥚同洋蔥圈🧅
正如同事所言,漢堡扒真係幾厚身,肉質夠腍唔會死實或者偏乾,雖然牛味唔太明顯亦食唔到油脂味,不過咁既價錢黎講真係物超所值👍🏻
由於漢堡加左蜜糖芥末醬🍯,食落好夠惹味🤤個人最鍾意既係隻煎蛋🍳仲係溏心唔會好dry;就算有咁多樣食材加埋醬汁,包底都依然香脆,口感算係幾特別😋
初時以為呢款漢堡都唔會好大份,食落先知佢係幾咁重量級,勁到同事放棄左1/3個,就連我都幾乎招架唔住呀😂 所以如果唔係大胃人士🤰🏻/好似我咁鍾意漢堡加煎蛋🍳,經典個款已經好夠食架啦🙈
🍴炸粗薯條🍟 (套餐)
我同同事們都一致認為呢度既薯條係粗版既金拱門薯條,口感比較粉同腍,無乜特別😕不過當日我地聽到隔離檯有位女士大讚好食,所以口味呢樣野真係因人而異🤣
🍴洋蔥圈🧅 (套餐)
洋蔥圈炸得夠乾身同無油溢味,雖然脆口但亦都偏硬,食唔到洋蔥既juicy同甜味,同樣令人覺得幾失望既😕
🍴黑松露雜菌忌廉湯🍄🥣 (套餐)
臨離開前店員有向我地了解對於食物有咩意見,我地都反映左未知忌廉湯係咪加左麵粉烹調,湯入面明顯起左好多一舊舊膏狀物體杰撻撻,口感令人覺得好似食緊黑松露粥咁🤢 希望小店可以盡快改善呢個問題啦😣
👧🏻人均消費:$68
😋味道指數:3.8/5
💰抵食指數:4/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻♀️服務指數:4/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍鬍鬚仔
地址:灣仔軒尼詩道302-308號集成中心地下G4號舖
⏰營業時間:11:30–21:00 (Mon–Sun)
(📍屯門亦有分店,營業時間有所不同)