2021-05-06
呢排愛上潮州菜,近半年已經食過好幾間潮州菜館,質素都相當唔錯,其中滿樂潮洲東涌店嘅用餐體驗都令我幾驚喜。當日放工去食已經8點左右,帶住疲累身軀飲啖茶食啲小菜已經令人舒暢。先有餐前小食過吓口癮,咸菜係潮州菜常見嘅小碟。另外仲有紅棗蓮藕,紅棗甜味滲透蓮藕,蓮藕無乜牽絲更令人聚焦係佢嘅味道中,甜嘅蓮藕又幾特別。愛吃雞肉嘅我地點上一客潮州咸雞花生。半隻份量兩人分享都頗多,咸雞肉質幾嫩滑,花生特別香口,作為第一道菜確係讓我地胃口大開。朋友期望甚高嘅和味橙香排骨都幾出色,排骨每件都大大塊,肉唔柴又裹滿厚厚一層橙香汁。概念好似糖醋排骨咁,但多咗淡淡果香,相對無咁膩口。而汁醬酸度聞落好出,很來勁!重頭戲—半煎煮馬友魚整整全條馬友魚開半,香煎完再煮,又有煎過嘅香氣,又有煮嘅嫩滑,一味魚卻有兩種滋味。馬友魚本身油份頗高,食落魚肉嫩滑無乜刺,加上魚湯加持,真係超鮮嘅一道菜!更令平時少食魚皮嘅我無忌諱地食,真係有一種魔力。側邊更有蔥薑蒜、芹菜、冬菇等配菜,想食多點菜更有白菜仔作伴,一道豐富無可挑剔的馬友魚。蠔仔粥食得多,但呢度嘅鮮蠔仔泡粥都讓我刷新了對蠔仔粥的看法。粥食落相對從前吃過嘅清淡,更食得出食材嘅鮮味
先有餐前小食過吓口癮,咸菜係潮州菜常見嘅小碟。 另外仲有紅棗蓮藕,紅棗甜味滲透蓮藕,蓮藕無乜牽絲更令人聚焦係佢嘅味道中,甜嘅蓮藕又幾特別。
愛吃雞肉嘅我地點上一客潮州咸雞花生。 半隻份量兩人分享都頗多,咸雞肉質幾嫩滑,花生特別香口,作為第一道菜確係讓我地胃口大開。
朋友期望甚高嘅和味橙香排骨都幾出色,排骨每件都大大塊,肉唔柴又裹滿厚厚一層橙香汁。 概念好似糖醋排骨咁,但多咗淡淡果香,相對無咁膩口。 而汁醬酸度聞落好出,很來勁!
重頭戲—半煎煮馬友魚
整整全條馬友魚開半,香煎完再煮,又有煎過嘅香氣,又有煮嘅嫩滑,一味魚卻有兩種滋味。 馬友魚本身油份頗高,食落魚肉嫩滑無乜刺,加上魚湯加持,真係超鮮嘅一道菜!更令平時少食魚皮嘅我無忌諱地食,真係有一種魔力。
蠔仔粥食得多,但呢度嘅鮮蠔仔泡粥都讓我刷新了對蠔仔粥的看法。 粥食落相對從前吃過嘅清淡,更食得出食材嘅鮮味,特別係主角蠔仔粒粒飽滿又爆汁creamy,另外仲有肉碎、冬菇、魚乾仔等等配襯,估唔到魚乾咬落仲保留到其脆度又唔腥,好加分。
甜品來客蓮子棗皇糕,中式甜品永不過時。 紅棗香味出甜度夠,加入蓮子粒好似西式 甜品加了堅果一樣,口感多了唔會寡。
整體都食得滿意開心,特別讚揚馬友魚確係一絕!