2023-02-12 77 views
一直以為好食嘅大排檔餸菜要出到深水埗/冬菇亭/熟食中心,琴晚同媽味出街出夜咗,都趕唔切煮飯,諗住簡簡單單食返餐就算,點知係屋企附近搵咗間私房菜又幾有驚喜🫶🏻2個人我哋叫咗兩餸一湯🥜古法合桃作為前菜,合桃黏上蜜糖灑上芝麻,酥脆香口,炸到溫度啱啱好,唔會苦澀又唔窿,最啱邊食邊送啤酒🍻🥣蕃茄肉片湯平時屋企好少煲湯,所以如果有湯揀,我都會盡量叫湯飲,今次同媽媽一人一盅湯,清甜而且蕃茄味濃,肉片份量都算多,一盅有成3大塊,肉質仲好嫩身,仲有蕃茄同菇,簡簡單單既一碗湯,幾有家常便飯嘅味道🐮菜遠牛肉賣相精緻,廚師都好有心機,將菜心好整齊鋪喺底,上面則鋪滿牛肉;菜芯夠軟,牛肉肉質就好新鮮嫩滑,食落好香牛肉味,食得出唔係雪藏個種🍆魚香茄子賣相同樣吸引,魚香味濃郁,非常有鑊氣,條條魚香茄子都好有魚香味,入味得來唔會爛到一patpat,有齊色香味,味道無得彈,私房菜做到呢個水準幾難得一見📍大灰熊廚房 (將軍澳)將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓34-35號舖

2個人我哋叫咗兩餸一湯

🥜古法合桃

🥣蕃茄肉片湯

🐮菜遠牛肉

🍆魚香茄子

📍大灰熊廚房 (將軍澳)
將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓34-35號舖