2022-07-26
同親故係元朗放完狗狗後覺得好肚餓,行下行下就泥左西菁街附近搵食,近泥西菁街開左好幾間高質食府,希望有機會一一試下-行到去附近就比天浮橋外面裝修吸引住-走和風嘅裝修路線,好似去左大版小鎮嘅門面,非常期待係理到解決我同親嘅一餐。入到店舖就更加似日本和風小店裝修,動漫poster,杯麵Figure,一坐低職員好nice 好有禮貌嘅服務都一一使本橘回想係日本窮遊嘅時光,一坐低就叫左-1/ 餃子五件 ($22)餃子非常好食,充滿住豬肉同葱嘅味道係日本Original餃子嘅Feel ,配上日本餃子醋,好有日本居酒屋嘅環境同味道,餡料好充足結實,值得推介-2/ 雞肉丸子四粒 ($20)好結實嘅丸子,咬落吾會覺得一口麵粉嘅感覺,啖啖肉,而且一啲都吾會覺得肥膩,相信同原材料質素吾差有關,食完估吾到會有飽足感-3/ 翡翠雞白濃湯沾麵同親故研究左一輪最後㨂左翡翠沾麵,因為係OpenRice見到係本橘喜歡嘅綠色湯底,對於係咩味道覺得非常好奇-一上菜已經聞到好香嘅麵底散發出泥嘅麵粉香味,個湯原來係意大利青醬同雞濃湯,好清新嘅味道,之前經常係pasta 嘅菜式入面食到pesto 嘅組合,估吾到連同拉麵一樣咁夾,而
行到去附近就比天浮橋外面裝修吸引住
1/ 餃子五件 ($22)
2/ 雞肉丸子四粒 ($20)
3/ 翡翠雞白濃湯沾麵
一上菜已經聞到好香嘅麵底散發出泥嘅麵粉香味,個湯原來係意大利青醬同雞濃湯,好清新嘅味道,之前經常係pasta 嘅菜式入面食到pesto 嘅組合,估吾到連同拉麵一樣咁夾,而且掛湯能力好好,就等同食意粉一樣
成個麵其實配料好多有木耳,流心蛋同三塊錦爽雞腿肉,雞腿肉就如其名,爽口而無多餘嘅脂肪,加上厚實嘅麵底,食完一碗已經非常之飽肚~
非常滿足的一餐,值得再泥!
天浮橋拉麵
元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖