2023-04-07
見復活節假期,同朋友入左西貢,諗住揾間餐廳chill下,朋友介紹左去Kachimushi,之前已經聞說係元朗出名既,身為過江龍既佢,我緊係要試啦!餐廳以白色小屋子嘅裝修,格調份外舒適,令人有度假,放鬆嘅感覺🥰📍松露蟹肉沾醬配吐司($108)🍞多士外脆內軟,沾上厚厚既松露蟹肉醬,口感豐富,松露蟹醬好出色啊!有8片包,醬係好足夠沾滿8片包,真係唔駛慳住食架!超正啊!📍火箭菜沙律($56)🥗新鮮的火箭菜搭配上唔少既芝士,配以陳醋,橄欖油,清爽開胃,令人食慾大開! 以沙律菜黎講,個人覺得性價比高架!📍波特蘑菇吐司($98)🍞2隻大大既蘑菇,搭配上新鮮既火箭菜,口感豐富,每一口都充滿住蘑菇既香味📍抹茶紅豆班戟($68)追加一球雪糕($22)🥞🍨薄薄的班戟上有着豐富的紅豆和濃郁的抹茶味道,絕對係甜品愛好者既最愛!雪糕方面,可選一球雲尼拿/豆腐味道既雪糕,我㨂左豆腐,加左雪糕令成個口感都提升不少!完全正中我既味蕾,而班戟更係熱辣辣上碟既,用鐵鍋上可保存温度,加上凍冰冰既雪糕,口感一絕呀!我極度推介呢個甜品,超好食!📍Iced dirty($48)Dirty調較得好好,唔會過甜,而且做到Dirty既樣
📍松露蟹肉沾醬配吐司($108)🍞
📍火箭菜沙律($56)🥗
📍波特蘑菇吐司($98)🍞
📍抹茶紅豆班戟($68)追加一球雪糕($22)🥞🍨
📍Iced dirty($48)
Dirty調較得好好,唔會過甜,而且做到Dirty既樣子呢,讚啊
📍UME soda($48)
UME soda則是完美結合梅子味和Speakling Water 既口感,有12%果汁,有汽之如仲有淡淡既梅子味!
餐廳環境清靜,能夠為䌓忙既都市隔絕,可以簡單chill下真心唔錯,難怪係元朗最強cafe,簡直係西貢必去cafe!
#西貢過江龍 #人氣cafe #高質cafe #必去cafe #人氣pancake #元朗名店 #生日餐廳推薦 #打卡餐廳 #打卡 #相機食先 #美食推薦 #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #foodstagram #foodblogger #ilovefood #foodie_features #西貢美食推介 #西貢 #西貢美食 #飲食地圖 #美食推介