2022-05-10
今日朋友帶咗我去九龍城食Omakase,我地6:30準時到達,店內吧台座位大約得10個座位左右。另外店內仲設有一間箱房,啱晒鍾意私密度較高嘅朋友。我地叫咗Set 秀SHUU OMAKASE 18品 $1280位有一個開胃菜、刺身、茶碗蒸、壽司6貫、手捲、季節料理、吸物、甜品。🔸開胃菜 - 先付▪️汁煮磯粒貝口感好軟嫩,味道鮮甜。▪️海鰻苗配淡酸汁晶瑩通透海鰻苗食落爽口嫩滑,配上自家調製嘅淡酸汁,食係上嚟冇咁酸,突出鮮甜嘅味道,非常開胃嘅一道菜。🔸刺身5品▪️生蠔生蠔嚟自北海道昆布森海域,師傅用咗清酒輕輕烤煮過,入口順滑,配上魚子醬,柚子皮嘅金箔,食落更鮮甜。▪️瑩光魷魚沖漬食落新鮮爽脆,加咗少少青檸汁,酸酸地更開胃。▪️熟成拖羅熟成咗嘅拖羅魚味非常濃郁,配上芥末籽食落更香口。▪️花雕酒醃牡丹蝦味道鮮甜嘅牡丹蝦爽口彈牙,配上濃濃嘅花雕酒香味,加上醃製過嘅昆布,味道又唔錯喎,怕酒味太香濃師傅建議連埋昆布一齊食。▪️炸日本金鯛魚鱗炸得好卜卜脆,魚肉好嫩滑配上金桔蜜糖芥末汁味道好夾。🔸壽司六貫▪️醬漬帆立貝壽司帆立貝味道鮮甜。▪️櫻鱒壽司外型似三文魚,配埋蔥醬,味道更可口。▪️赤貝壽司食落爽口,好多人怕赤貝嘅腥
我地叫咗Set
秀SHUU OMAKASE 18品 $1280位
🔸開胃菜 - 先付
▪️汁煮磯粒貝
口感好軟嫩,味道鮮甜。
▪️海鰻苗配淡酸汁
🔸刺身5品
▪️生蠔
▪️瑩光魷魚沖漬
食落新鮮爽脆,加咗少少青檸汁,酸酸地更開胃。
▪️熟成拖羅
熟成咗嘅拖羅魚味非常濃郁,配上芥末籽食落更香口。
▪️花雕酒醃牡丹蝦
▪️炸日本金鯛
魚鱗炸得好卜卜脆,魚肉好嫩滑配上金桔蜜糖芥末汁味道好夾。
🔸壽司六貫
▪️醬漬帆立貝壽司
帆立貝味道鮮甜。
▪️櫻鱒壽司
外型似三文魚,配埋蔥醬,味道更可口。
▪️赤貝壽司
食落爽口,好多人怕赤貝嘅腥味,師傳用咗蛋黃醋加埋檸檬汁,去除腥味之餘更能提升赤貝嘅鮮味。
▪️赤身醬油漬
魚肉新鮮結實有口感,配上醬油漬更美味。
▪️燒銀雪魚壽司
炙燒過嘅銀雪魚魚油更香,配埋生熟蒜,味道更香濃。
▪️煙燻黑爐魚
師傳會先用煙燻壼蓋,蓋住黑爐魚魚肉,再用燒過嘅威士忌木屑進行煙燻,食起嚟會食到淡淡嘅酒香味。非常吸睛嘅一道菜😍
🔸茶碗蒸
▪️松露野菌蒸蛋
蛋味香濃非常嫩滑,配搭松露勁香口,非常惹味。
🔸手捲
▪️拖羅手捲
師傅會先詢問客人想要多飯或者少飯,拖羅味道甘香,加埋脆口嘅紫菜。
🔸江户前玉子料理
▪️江户前玉子
以為係一件蛋糕😂 但原來係玉子燒加左魚肉同蝦肉,入口鬆軟。
🔸吸物
▪️新鮮海草愛侶魚湯
第一次食愛侶魚,魚肉鮮嫩,魚湯清甜清新。
🔸甜品
▪️靜岡蜜瓜
先食佐賀士多啤梨🍓,再食香甜嘅靜岡蜜瓜🍈,為呢一餐畫上完美嘅句號。
🍹麒麟檸檬梳打
呢個set 唔包㗎,好香嘅檸檬味,飲落唔甜喎,好好飲,唔知香港邊度有得買呢😜