2024-05-15
今日陪完姑媽睇靚手袋,到佢陪我入黎元朗食好西先得😆我就帶佢嚟呢間人氣雞煲店,一早訂枱真係好精明😎招牌魔鬼雞煲(半隻)🐓店員介紹係用上印度魔鬼椒,辣度會比平時高,建議食開辣就降一級辣試下先 ,唔夠辣可以再加呢度用左荳蔻、檸檬葉、雞醬等調味,所以會有少少帶甜我哋就試BB辣,冇想像中咁辣,就連我都食到😝走地麻雞肉質嫩滑,配料有豆卜、木耳,四季豆、洋蔥吸晒醬料精華👍🏻食晒啲雞就加湯打邊爐,打邊爐又點少得食牛,我哋就叫左牛魔王拼盤🐂:牛吊龍、牛小排、牛胸油、牛臉頰、封門柳、牛筋丸、牛舌、牛筋丸、滑牛特別鍾意以下两款:滑牛真係冇叫錯,生雞蛋加牛肉,入口真係好滑,就算煮耐咗都唔變得又硬又柴牛筋丸牛味濃郁鮮甜,筋道十足😋另外再叫烏卒卒粒粒墨魚滑⬛呢度墨魚滑係加左墨魚汁,中間有墨魚籽,真係好有口感黃金芝麻豆腐🟧好香咸蛋味,加上滑豆腐,層次感滿滿椒鹽粟米🟨粟米清甜加上微辣鹹香嘅椒鹽超好味蜜椒薯仔牛柳粒🟫成碟薯仔粒我食晒,就算蜜糖包住都就係好脆,牛柳粒味道幾好,比較有少少咬口開心樂園餐以為小朋友冇嘢啱食?錯,呢度可以叫烏冬比小朋友食,配菜有午餐肉、腸仔、蟹柳同超多娃娃菜不過呢個唔係餐,係冇包括飲品😅珍寶凍檸
我就帶佢嚟呢間人氣雞煲店,一早訂枱真係好精明😎
招牌魔鬼雞煲(半隻)🐓
呢度用左荳蔻、檸檬葉、雞醬等調味,所以會有少少帶甜
我哋就試BB辣,冇想像中咁辣,就連我都食到😝
特別鍾意以下两款:
滑牛
牛筋丸
牛味濃郁鮮甜,筋道十足😋
另外再叫烏卒卒粒粒墨魚滑⬛
呢度墨魚滑係加左墨魚汁,中間有墨魚籽,真係好有口感
黃金芝麻豆腐🟧
好香咸蛋味,加上滑豆腐,層次感滿滿
椒鹽粟米🟨
粟米清甜加上微辣鹹香嘅椒鹽超好味
蜜椒薯仔牛柳粒🟫
開心樂園餐
不過呢個唔係餐,係冇包括飲品😅
珍寶凍檸茶🍋
用Hoegarden杯飲零捨正,大大杯夠解渴
服務真係好好,店員每枱都會介紹下有咩係必點,會幫手兜勻雞煲,之後加湯做火鍋會用細膠板擋住同撇走湯面嘅油
希望之後港島都有得食啦!