2020-08-02
我諗烏冬大家就食得多啦,魚烏冬大家又食過未呢?初時我都唔知咩係魚烏冬,一search之下,先知魚烏冬真係用魚肉整,營養價值相當之高,相比普通既烏冬鈉含量就低好多啦😗食得健康啲,記得食魚烏冬。今次做facial之前去左位於旺角既麵麵,食佢主打既魚湯魚烏冬,本身以為teatime已經無乜人,但都仲係有幾枱客仔係到😚證明疫情之下,香港人都養生左。我叫左日式吉列豬扒濃魚湯料理配熱桂花啤梨肉花茶,仲追加多個魚肉春卷添😚魚湯嘅味十分濃郁,飲得出佢冇落任何味精而魚烏冬同普通烏冬嘅口感都有幾大分別,魚烏冬嘅口感比較淋身容易入口,食落有啖啖既魚肉係口入面。相反作為主菜嘅日式吉列豬扒就有啲普通,外皮略嫌有啲過厚,食唔出豬扒既味道,不過熱辣辣嘅炸吉列豬扒,配上啖啖濃郁嘅魚湯,都已經心滿意足🤤而且佢配有幾款小菜,分別係日式燒番薯,柚子醬醃蘿蔔,同埋麻醬海苔!清新得黎仲會愈食愈多😂