今日午餐去左旺角登打士街既一間小食店食個快lunch,小食店個名叫魚事者,顧名思義,係sell魚有關既食物,其實係魚麵。餐牌有唔同口味魚麵撈,仲有小食如燒賣薯條多士腸粉,飲品有茶有酒。呢度都有魚麵撈撈撈套餐,$65包任選一款魚麵撈加1款飲品,可以另外加錢要小食。正路每人一個魚麵撈撈撈套餐,再加小食分享。食物即叫即整,見到厨房認真製作,然後整齊將食物放入精緻特製紙盒。綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈先講主角魚麵,加入左魚肉造既麵比普通麵彈牙,有d似食緊魚蛋條。吉列豬扒一大塊一切6片,驚喜地高質,因爲外皮香脆而入面厚肉之餘又嫩口,點埋伴碟香滑沙律醬更加好味道,非常出色。魚麵個芝士汁份量適當唔過火,上面加有少量番茄莎莎,旁邊有少少紫菜絲,我鍾意撈埋沙律醬食。最後上面仲灑上少量香草。又香又臭蒜油雞球魚麵撈呢個又香又臭蒜油雞球魚麵撈的確蒜味十足!炸雞球6大粒,炸皮入面既鷄肉唔會太乾,仲有肉汁,啖啖肉,上面灑上大量葱花同蒜油再加香草,真係好香,味道都唔錯,伴有少量青瓜絲。鍾意蒜香人士必試。芫荽燒賣4件 追加+$10芫荽燒賣唔覺太粉而食落帶淡淡芫荽味,呢度既燒賣係無豬肉,簡單加豉油食就夠味。日式煎餃子2隻
正路每人一個魚麵撈撈撈套餐,再加小食分享。
又香又臭蒜油雞球魚麵撈, 綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈

芫荽燒賣4件
芫荽燒賣4件 追加+$10
日式煎餃子2隻

日式煎餃子2隻 追加+$10
日式煎餃子勁脆皮而入面有肉有菜,小心辣口。
黑白鴛鴦春卷

黑白鴛鴦春卷 追加+$10
黑白鴛鴦春卷其實係魚肉同墨魚肉春卷各一然後一開二,又係勁脆皮,非常香口。
「我要晒」小食拼盤

「我要晒」小食拼盤 $40
「我要晒」小食拼盤有炸魚狗腸一條+雙拼燒賣共4粒+咖哩魚兵團3件。炸魚狗腸非常大條,好似食緊魚蛋。魚兵團更加似魚蛋,好彈牙而形狀可愛。雙拼燒賣有原味同芫荽味各二。簡單加上豉油就夠味道。
津路烏龍茶
津路烏龍茶 (跟餐)
真係第一次見人貼心用紙巾包住凍飲底部,絕對加分。津路烏龍茶夠凍,好解渴。

今日試左多款食物,綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈同又香又臭蒜油雞球魚麵撈都好出色!包裝紙盒美觀衛生,而價錢並唔貴。可以係隔離立食或者行幾步去隔離油麻地公園坐低食,係大熱天時熱d。
2022-09-15
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$100 (Lunch)
又香又臭蒜油雞球魚麵撈, 綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈
日式煎餃子2隻