2023-06-09
今日出來銅鑼灣工作,網上見到喱間Omakase 做緊午餐優惠,$638可以試到12款廚師精選的壽司,覺得幾抵食,試左真係好有驚喜,每樣壽司都好高質,仲有前菜同甜品送!性價比極高!螢光魷魚茶碗蒸用咗螢光魷魚嘅墨汁加入雞蛋去蒸,好香滑好好食!富山灣小白蝦壽司屬於季節性食材唔係成日都食到,師父加入咗鹽同柚子調味,蝦肉彈牙,好食!雞魚壽司魚肉肉質肥美,非常鮮甜,吃起來嫩嫩的赤貝壽司比起平時的赤貝大一倍,咬下去更爽脆,滑得來帶點鮮甜味,正!金木雕魚壽司口感清爽,作為日本高級魚種,加入左芥末麵豉醬,吃下去多了一份甘甜味天然養殖深海池魚壽司肉質爽口,魚味突出,肥美豐厚的油脂,油淰淰的口感好正!甜蝦蝦膏壽司三隻大甜蝦疊在一起令到口感更棉滑,配上蝦膏醬的鹹香味,好正好滿足宮城縣大拖羅壽司是吞拿魚最矜貴的部位,好豐厚的油脂感,一啖咬下去入口即溶,好肥美好正!中拖羅壽司我自己比較喜歡中拖羅壽司,油脂適中且無筋,魚味更濃郁,讓升天的感覺赤身醬油蒸吞拿魚壽司肉質雖然冇拖羅部位肥美,但一樣鮮嫩可口!煙燻鮫魚壽司比較少有的魚類,加左少少醋去醃製,吃起來好清新,可以中和番剛剛拖羅的油膩感毛蟹馬糞海膽壽司馬糞海膽味道偏
螢光魷魚茶碗蒸
用咗螢光魷魚嘅墨汁加入雞蛋去蒸,好香滑好好食!
富山灣小白蝦 壽司
雞魚 壽司
魚肉肉質肥美,非常鮮甜,吃起來嫩嫩的
赤貝壽司
比起平時的赤貝大一倍,咬下去更爽脆,滑得來帶點鮮甜味,正!
金木雕魚壽司
天然養殖深海池魚 壽司
肉質爽口,魚味突出,肥美豐厚的油脂,油淰淰的口感好正!
甜蝦蝦膏壽司
宮城縣大拖羅 壽司
中拖羅 壽司
赤身醬油蒸吞拿魚壽司
肉質雖然冇拖羅部位肥美,但一樣鮮嫩可口!
煙燻鮫魚 壽司
毛蟹馬糞海膽 壽司
馬糞海膽味道偏濃,味香甘甜,配埋毛蟹棉滑的蟹肉,這兩種超越味蕾的食材令你大感滿足,簡直係滿分之作
黑鱸魚炸大蔥 壽司
口感上和鯛魚很相似,口味較清淡,魚肉柔軟!
甜品是蜜瓜雪糕作為最後完美