2020-12-22
魯肉飯@九份飽 (蜆殼街) 網址:地址: 北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖電話: 36195049辛苦搵來志在食,原本book 了聖誕大餐同家人慶祝,但因限聚令要改成買外賣回家台灣首屈一指的美食,必數魯肉飯同鹹酥雞,這兩個菜都是我經過掛念的外賣自取有九折, 抵食。香酥雞扒魯肉飯只係$45 多塊雞先貴幾數,我咁大食通常要加份量。雞扒好juicy 醃得入味,太白粉炸層粉邊位脆,仲個粉衣都有落調味架,食到似五香粉架鹹香。魯肉係白飯殺手,唔肥膩。大魯肉飯$40鬼叫我係食肉獸咩,魯肉甜而不流,腍身配上熱米飯,再大口大叫食雞。竟然有多款口味架蛋餅呀,去台灣旅行早餐會蛋餅蒸包加豆漿,蛋餅要了有肉鬆起司餡$32每口都食到肉鬆碎,唔洗額外點醬都好夠$35 鹹酥雞次次行夜市買一包,酥而不油。惹味之極,屋企雪櫃有啤酒,爽!$32 老水拼盤都幾大盤,仲可以要次過食到蛋,豆腐,豬耳,雞翼同牛肉展,好入味,老汁甜。
網址:
地址: 北角蜆殼街4號宇宙商業大廈地下1-3號舖
電話: 36195049
外賣自取有九折, 抵食。
大魯肉飯$40鬼叫我係食肉獸咩,
魯肉甜而不流,腍身配上熱米飯,再大口大叫食雞。