2022-10-11
曾經榮獲米芝蓮推介嘅泰菜餐廳Café Siam🇹🇭繼西環店後最近喺鰂魚涌開設第二間分店🎊,新店裝修用上實木設計提供室內及室外座位,加上青綠色落地玻璃採光度一流🌿。同時店員都喺親切嘅泰國人,真係有置身泰國當地小木屋嘅感覺🛖食物方面由泰國東北大廚坐鎮,保証食到正宗傳統泰菜嘅風味👨🏻🍳晚市套餐價錢都唔算好貴同普通泰菜小店差唔多價錢💸港島區嚟講性價比算唔錯!分別;2人套餐$389、4人套餐$489、6人套餐$989。🔸2人套餐 $389·青木瓜沙律青木瓜絲加入花生、辣椒、魚露、長豆及青檸汁調味🥒甜酸比例適中帶有少少微辣非常開胃!·伊森炭燒串燒(雞肉及豬肉)雞肉串用上蒜香芫茜咖哩等醃料調味,豬肉串就用上泰式蜜汁椰奶等醃製,兩款串燒用炭火燒成肉質鬆軟之餘有少許「燶邊」焦香感覺🤤,同時配上秘製泰式酸辣汁!·暹館大蝦金邊粉包蛋用上蛋網包住金邊粉擺盤賣相夠靚仔✨調味均勻,內裡亦炒得夠乾身唔會太油膩,唔錯!·鑊炒帕查牛柳片用上大量香料、辣椒、金不換香葉調製醬汁🌶超級濃郁夠曬重口味。牛柳片夠軟腍連其他配菜爆炒過後都非常夠入味,喺一道火候十足嘅菜式☄️超推薦!·泰式飛天通菜正常菜式夠惹味同時好好餸飯🤭🥬🔸泰式
食物方面由泰國東北大廚坐鎮,保証食到正宗傳統泰菜嘅風味👨🏻🍳晚市套餐價錢都唔算好貴同普通泰菜小店差唔多價錢💸 港島區嚟講性價比算唔錯!分別;2人套餐$389、4人套餐$489、6人套餐$989。
🔸2人套餐 $389
·青木瓜沙律
·伊森炭燒串燒(雞肉及豬肉)
·暹館大蝦金邊粉包蛋
用上蛋網包住金邊粉擺盤賣相夠靚仔✨ 調味均勻,內裡亦炒得夠乾身唔會太油膩,唔錯!
·鑊炒帕查牛柳片
·泰式飛天通菜