2017-08-23
哇!山長水遠跟朋友去到大角咀食粥底海鮮鍋,好彩真係發現了好野食!我覺得地段唔易搵,但值得搵!粥底火鍋對於我來說一點兒都不陌生,但來發的海鮮的確新鮮抵食,每人$148有7款是日海鮮!海鮮有蟹、蝦、鮑魚、多寶魚、大蜆、中蜆、小蜆! 我先食大蜆、中蜆、小蜆 - 三蜆都很鮮味,特別係大蜆,蜆肉有女仔手掌咁長,比較罕見,肉質鮮甜,唯獨有少少沙未清好,影響口感,但是完好想再Encore, 可惜一人一隻咁少!中蜆小蜆成日離殻好難搵,哈哈!第二轉食多寶魚,每人兩三件,肉質嫩幼,重魚香味,而且唔多骨,岩晒打邊爐!之後食飽魚,平時新鮮飽魚俾我覺感是好淡味,而且有泥味,呢一隻大大新鮮飽真的好出色,絕無泥味,反而好鮮味又有彈性,口感一流!飽不可以貌相也!每人兩隻大蝦 - 都算新鮮,好食!海鮮的最後一輪到我大愛的蟹!多肉多膏,請注意:D膏一半溶於粥底一半仍在蟹上,超級好味!蟹身及蟹鉗都滿滿蟹肉,絕對肥!蟹蓋有膏食,真係膽固醇超晒標!呢度仲有牛脊肉食!比肥牛更香濃的牛味,彈牙QQ! 真得食!其他配料不過不失!最後的粥底鮮、甜、難以形容的好味俾我地食清光了!
海鮮有蟹、蝦、鮑魚、多寶魚、大蜆、中蜆、小蜆!
每人兩隻大蝦 - 都算新鮮,好食!
最後的粥底鮮、甜、難以形容的好味俾我地食清光了!