2019-12-27
本身自己住係沙田,最近聽聞發哥海鮮火鍋係大圍顯徑邨開左分店,之前食過觀塘間分店,回味無窮,但因為最近都無去觀塘行街,所以都無再食過。今次發哥開左係大圍,對我黎講真係個好消息 我上OP睇過地址,搭鐵去大圍站,轉一程小巴,好快就去到顯徑邨,去到原來係同一間酒樓痴埋一齊,分開左2個地方,一個係酒樓食小菜,另一個就係發哥海鮮火鍋。 大圍依間發哥原來仲有得任食58款火鍋配料,不過我同朋友得2個人,任食都食唔到好多款,所以我地決定都係叫返海鮮套餐,而且仲可以對比返觀塘分店同大圍分店水準添。我同朋友各叫左龍蝦同海蟹餐 首先上左時令燉湯,當晚係響螺雞腳湯,燉湯夠曬熱,香氣撲鼻,飲落味道清甜,好潤喉! 海鮮一眼望落去好新鮮,我地用筷子篤下隻鮑魚仲識喐,而且處理得好乾淨,龍蝦同海蟹我揀左龍蝦食,龍蝦厚肉又鮮甜,貝類無沙又鮮甜,最好味係聖子皇,大過我手掌,爽口又彈牙! 顏色金黃,食落又軟又滑,魚味濃,又帶少少甘香。 安格斯牛肩肉牛肉呈雪花紋理,肥瘦適中,一d都唔肥膩,牛肉味重,食完返尋味!海蝦新鮮又彈牙,好好味 魚皮餃外皮好爽口,魚肉味重,餡料好結實,好有鮮味 雖然紋理無安格斯牛肩肉咁靚,但食落牛味都重,肉
顏色金黃,食落又軟又滑,魚味濃,又帶少少甘香。
安格斯牛肩肉
海蝦
新鮮又彈牙,好好味
魚皮餃
外皮好爽口,魚肉味重,餡料好結實,好有鮮味
雖然紋理無安格斯牛肩肉咁靚,但食落牛味都重,肉質軟淋,滿口油香!
自家製墨魚滑
爽口又彈牙,而且仲可以食到粒粒墨魚肉既口感!
西班牙豬腩片
肥瘦適中,切得好薄,淥一陣就好快食過,肉質軟淋,無雪味!
發哥既火鍋配料依然係好新鮮,最後加埋個粥膽、粟米、芋頭,撈埋落打完邊爐既粥水,成碗粥都係各種配料既精華,好鮮味,又唔會過份鹹,食完一碗又一碗