2019-08-27
近年越嚟越興蒸氣粥底火鍋,今次嚟到元朗食一間蒸氣海鮮粥底火鍋!除咗元朗仲有其他分店。本身設定好晒有唔同嘅套餐俾我哋揀,唔同價錢可以揀嘅海鮮就唔同,當然價錢越高海鮮種類就越多啦!我同朋友揀咗個價錢中位嘅套餐就包左10款海鮮!店員會根據返季節時令,去介紹返當季最適合食嘅海鮮。一開始店員將啲米同埋湯擺喺個鍋底,再加埋排骨同埋南瓜做一個粥底,在喺上邊放個蒸架要來蒸海鮮!前菜炸魚皮🐟講起海鮮唔少得嘅當然係蟹啦蟹多數分為兩大類肉蟹同埋膏蟹!店員同我地推介左越南膏蟹,膏嘅份量果然唔少,無論係硬身嘅橙色高同埋啡色嘅軟膏都多到滯出嚟咁滯!蟹膏蟹肉都好鮮甜肉唔會太少!再嚟嘅係琵琶龍蝦店員話呢種龍蝦係比較少有平時介紹都好少會有得賣。每人有一隻切開左兩半啦,佢啲蝦肉好彈牙好爽口!另外仲有澳洲龍蝦、鮑魚、海蝦、聖子、蠔同埋龍躉片等等!全部都好新鮮肉質亦都好好,鮑魚唔會太韌!全程店員都會幫我地蒸,教好晒時間,坐喺度等食就可以!服務態度亦都好好有詳細同我地講解每種海鮮嘅食法!最後就到蔬菜拼盤,有生菜南瓜娃娃菜等等!然後店員就會為我地準備好個粥底,可以俾我哋選擇想食杰啲定係稀啲。海鮮嘅精華流晒落去個粥底度,亦都有啲蟹
前菜炸魚皮🐟
講起海鮮唔少得嘅當然係蟹啦
再嚟嘅係琵琶龍蝦
另外仲有澳洲龍蝦、鮑魚、海蝦、聖子、蠔同埋龍躉片等等!
最後就到蔬菜拼盤,有生菜南瓜娃娃菜等等!然後店員就會為我地準備好個粥底,可以俾我哋選擇想食杰啲定係稀啲。海鮮嘅精華流晒落去個粥底度,亦都有啲蟹膏跌咗落去!成餐飯嘅重點就係個粥底,個粥底好鮮甜好香,令到人食完一碗再一碗!最後配埋一個凍冰冰嘅雪耳木瓜糖水,唔會太甜,好滋潤!下次想再嚟試吓其他套餐!