2017-05-04
其實我都幾鍾意食粥底蒸氣鍋,上面嘅果層蒸嘅海鮮嘅鮮味會咁流落去個粥底到, 趁今日收工幾個同事上咗嚟潮福食佢哋最出名嘅粥底蒸氣鍋。由於我哋上到嚟都九點半,加上係平日,所以每位都係$298咋。首先個set一人可以揀一個燉湯, 脆皮乳鴿,貝殼盛盤, 刺身拼或者生猛龍蝦(2選1)跟著可以 每人可以揀一款 精選海鮮最後 仲有其他 多款食物任點任食我們四個人一人揀咗一個 響螺燉湯, 湯嘅味道非常清甜 ,絕不油膩跟住店員 會將啲米同埋南瓜排骨放咗落個石鍋度等佢哋蒸嘅時候我哋就可以每日半隻美味乳鴿啦,幼嫩嘅乳鴿肉炸到脆卜卜非常惹味。餐紙嗰度寫半隻魷魚 我哋原來搞錯咗, 以為四位半隻 ,應該係每位半隻所以我哋四個人就嚟咗兩大隻魷魚, 食魷魚都食到飽啦😂😂😂不過佢蒸完係好鮮甜,仲一啲都唔韌添蒸海蝦一人有兩隻, 蝦身蒸完爽脆q彈, 十分鮮甜食完海蝦一人再分半隻龍蝦,新鮮嘅龍蝦加咗少少嘅蒜蓉就咁清蒸已經很鮮甜。貝殼盛盒包括有聖子, 大扇貝同埋大蜆先嚟蒜蓉粉絲蒸咗個大蟶子先, 其實佢每樣海鮮 都係就咁清蒸已經好鮮甜因為佢哋本身夠曬新鮮。大扇貝望到都覺得好吸引可能我本身好鍾意食。蒸埋大蜆, 所有海鮮類已經蒸哂啦,
跟著可以 每人可以揀一款 精選海鮮
最後 仲有其他 多款食物任點任食
跟住店員 會將啲米同埋南瓜排骨放咗落個石鍋度
餐紙嗰度寫半隻魷魚
不過佢蒸完係好鮮甜,仲一啲都唔韌添
蒸海蝦
一人有兩隻, 蝦身蒸完爽脆q彈, 十分鮮甜
食完海蝦一人再分半隻龍蝦,
新鮮嘅龍蝦加咗少少嘅蒜蓉就咁清蒸已經很鮮甜。
貝殼盛盒包括有聖子, 大扇貝同埋大蜆
大扇貝望到都覺得好吸引可能我本身好鍾意食。
蒸埋大蜆, 所有海鮮類已經蒸哂啦, 每樣食啲唔覺唔覺其實都飽飽哋。
跟住就係我哋先前點嘅 飲食食品
蟲草雞,手打丸類 ,已經一大堆。
$298既價錢真係超值呀~
最後再食埋個石鍋粥底,睇見都超級足料, 一人再食埋一碗 真係要抖番幾個鐘先可以瞓覺😂😂