2021-03-05
兒時住在油塘,常常走落鯉魚門玩。一晃眼三十年,近排趁得閒,帶家母舊地,重拾昔日回憶。鯉魚門D蛋卷餅仔店依舊,行得咁上下,係時候歇下腳,試吓傳說中嘅「蛋白腐乳西多士」。銀龍係好地道果種茶餐廳,甚至可以用地茂去形容,去之前要有心理準備。嚟呢度有三樣嘢要試:腐乳蛋白西多、芒果布甸同至尊奶茶。西多士同腐乳夾咩?對我嚟講兩樣野真係風馬牛不相及,腐乳夾在西多中,又鹹又甜,新鮮感有餘但不是我杯茶,但家母卻十分欣賞,可能呢啲就係舊情懷。反而個芒果布甸好味。雖則個包裝麻麻地,但多果肉足料,布甸質戚軟硬適中口感好,唔會死甜,重放低花奶任你斟,真心好味。至於至尊奶茶,媽媽讚不絕口,話又香濃又滑,聽說是得奬奶茶,由於都係地茂式既土炮茶餐廳,裝修同衞生都較一般,去食既話要有心理準備,主要真係係食個情懷。環境6/10服務7/10食物7/10衞生6/10
至於至尊奶茶,媽媽讚不絕口,話又香濃又滑,聽說是得奬奶茶,
環境6/10
服務7/10