2020-07-29 2325 views
晚餐無得堂食,所以最近買多咗外賣。呢晚喺灣仔做完嘢,行過天樂里附近見到有間新開嘅餐廳,估唔到日本餐廳易手轉咗做鯛魚濃湯烏冬專門店🏮。餐廳環境其實相當唔錯,無得堂食確係有點可惜😟。顧名思義,餐廳主打嘅當然係鯛魚濃湯烏冬🍜,可以搭配嘅餸料有吉列豬扒、吉列蠔、海鮮、鮑魚花膠、元祖叉燒同蒲燒鯛魚腹等等。另外,餐廳亦有提供定食同泡飯餐。另一邊箱,餐廳嘅輕盈下午茶餐好抵食,平至$38有交易👍,最貴亦都只係$48。外賣🥡包裝得好好,就算無要求,餐廳都會主動將魚湯同烏冬分開,蒲燒鯛魚亦係另上。蒲燒鯛魚腹鯛魚濃湯烏冬($86),我相信呢個係餐廳嘅招牌菜⭐️。由於係另上,烏冬本身同另一款式無異,烏冬用上扁烏冬,配料有海帶、椰菜、京蔥、木耳同腐皮。鯛魚濃湯味道超濃,應該真係用上大量鯛魚餚煮。不過建議要襯熱食,凍咗就會有啲腥🤔。餐廳提示最佳品嚐方法係將魚湯倒入烏冬後先一齊放入微波爐叮。蒲燒鯛魚腹有三片,煮法同味道都得啲似蒲燒鰻魚,味道幾唔錯。🐟魚肉好滑、無骨,比想像中易接受,本身怕會腥。元祖叉燒鯛魚濃湯烏冬($82),🐷元祖叉燒有兩大塊,好似有稍為炙燒過,幾香口。明太子雞翼($28),🐔佢其實係釀雞翼嚟,雞翼去
餐廳環境其實相當唔錯,無得堂食確係有點可惜😟。
蒲燒鯛魚腹
明太子雞翼($28),🐔佢其實係釀雞翼嚟,雞翼去骨後釀入咗明太子豬肉餡,幾特別啊,唔係交行貨。
跟烏冬有配沙律仔🥗,以及飲品,我兩杯都要咗熱茶。
總括嚟講,而家成日要食外賣,間唔中轉下口味,食碗魚湯烏冬亦係一個好選擇。再者,餐廳更有不同小食追加呢😜。價錢中規中矩,都可以一試啊!
2020-07-24
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$100 (Dinner)
蒲燒鯛魚腹