2016-12-11
奶茶必點!我好鐘意黎呢間茶餐廳,因為佢鄰近花墟同雀仔街,一路行過黎處處花香,呢度係bird friendly既,食客可以帶佢地既雀仔入店內,聽到雀仔唱歌,鳥語花香,令人心情都特別放鬆。呢度既奶茶係我每次必點,因為佢茶味濃而不澀,奶又香又滑,奶同茶比例飲落好balance。仲有一樣特別之處,喺呢度賣個關子,內文再圖文並荗詳細話你知牛扒都係呢度整得幾好既食物,以茶餐廳黎講佢選用既牛扒肉質好,厚度中等,煎得金黃。所以兩個早餐都揀左牛扒。早餐A-牛扒麵餐$32雖然麵唔係出前一丁底,但有八成出前一丁既質素,唔會林pat pat。有兩片牛扒,足料!牛扒厚度都適中。早餐A-牛扒(洋蔥汁)配火腿炒蛋及方包牛扒同樣出色,我每次黎食水準都一樣炒蛋同火腿較為多油,洋蔥汁好淡味。輪到重頭戲奶茶啦!飲落口好暢滑,茶味同奶味互相輝映,因為佢濃度、撞落去既力度、同溫度都啱啱好,以上因素配合師傅功力就令到杯奶茶好似雙皮奶咁有一層皮喺面咖!奶皮慢慢形成可以"畢"得起的~我鐘意就咁食左層皮佢,哈哈介紹完美食,再比餐廳環境大家睇吓啦~門面餐廳內環境雀仔~~早餐餐牌鄰近雀仔街,旺角火車站經新世紀天橋一落轉左就見到間餐廳咖啦~
所以兩個早餐都揀左牛扒。
早餐A-牛扒麵餐$32
門面 餐廳內環境 雀仔~~ 早餐餐牌 鄰近雀仔街,旺角火車站經新世紀天橋一落轉左就見到間餐廳咖啦~
下圖係雀街仔 旁邊既花店放左好多聖誕花,好有氣氛