2023-10-09
暴風雨嘅前夕,一樣無阻我哋「飯聚」嘅興致🥳 千里迢迢嚟到 #西環 咁遠,都係為咗嚟 斗滾 朝聖😎 由「香港大學站B2出口」再行上斜路唔使2分鐘就到,原來間 #火鍋店 都唔係我想像中咁隔涉,而且老闆應承咗我哋呢晚冇限時任坐,咁大家就唔使食得咁趕啦😉先上枱嘅係 #麻辣雞煲,雖然我哋要求嘅係BB辣,不過入口嗰種「麻」都唔嘢少,雞件連埋特製嘅醬汁同埋啲洋蔥、芫荽一齊炒,口感特別惹味🤤 之後再嚟嘅係 #海鮮拼盤,賣相都唔錯嘅,不過海鮮嘅鮮甜味只屬一般,尤其係過熟嘅鮑魚,入口有啲韌、冇晒鮮味… 整體冇特別嘅驚喜🫠 而用嚟 #打邊爐 嘅 #火鍋湯底,味道認真唔錯,湯底裡面加咗 #烏雞 、#桂圓肉、#紅棗,同其他 #藥材,最啱比我呢啲「咁虛」嘅人補一補😆 服務員知道我哋有朋友仔生日,仲特登送咗個「牛肉蛋糕」過嚟同我哋賀壽,認真sweet🥳 不過除咗啲牛肉,其他 #火鍋料 選擇唔算多,加上我哋有朋友仔唔食牛肉🐮 咁啱嗰晚佢哋嘅豬肉🐽又冇晒存貨,感覺上爭咗啲囉🫠 不過勝在佢哋啲服務員夠晒熱情,而且用餐時間冇限時(需要特別要求),今時今日以$298(+10%服務費)呢個價錢,算係唔錯嘅選擇😉📍 斗滾 (適安
📍 斗滾 (適安大廈) (西環)石塘咀山道54-66號適安大廈地下A號舖及1樓AB號舖