2023-03-21 589 views
堅尼地城本身有唔少好嘢食, 但大排檔類嘅餐廳就比較少, 今日我朋友帶咗我嚟呢間餐廳有驚喜, 氣氛、裝飾、食物全部都營造到大排檔嘅氛圍, 約埋朋友嚟聯誼吹水一流!藥膳醉雞煲(半隻) ($158)呢款係舖頭招牌, 上菜嘅時候侍應會拎個接近半個身高嘅超大酒壺, 裏面裝住釀咗嘅花雕, 上咗個雞煲之後佢會放幾杓花雕入去, 幾有嚼頭記住拎定相機影, 之後會用個漏斗計時, 一一夠鐘就食得, 雞肉剛熟非常嫩滑, 熬住嘅湯有藥材和酒, 非常入味同有滋補功效, 幾唔錯避風塘脆骨腩 ($78)其實係炸魚骨, 用避風塘整法加了辣椒和蒜頭調味, 好脆好香口, 送啤酒一流, 但碎骨比較多, 要小心啲食七味一口豆腐 ($38)炸豆腐做到外脆內滑, 而且七味粉吊味啱啱好, 唔會太搶本身豆腐味燒牛脷串 ($30)牛脷做成嘅串燒非常腍,有口感得嚟又不失肉味肥腸串 ($22)肥腸都好惹味, 少少脆又有得嚼下, 口感啱啱好燒菠蘿串 ($20)燒菠蘿基本上食串燒一定會叫, 烤過的菠蘿有一種甜甜的炭烤味,最緊要係多汁, 非常好吃燒韭菜串 ($18)韭菜本身味比較濃, 烤過後就更香更惹味, 都值得一試

藥膳醉雞煲(半隻) ($158)

避風塘脆骨腩 ($78)

七味一口豆腐 ($38)

燒牛脷串 ($30)
牛脷做成嘅串燒非常腍,有口感得嚟又不失肉味

肥腸串 ($22)
肥腸都好惹味, 少少脆又有得嚼下, 口感啱啱好

燒菠蘿串 ($20)

燒韭菜串 ($18)

韭菜本身味比較濃, 烤過後就更香更惹味, 都值得一試