2017-04-18 357 views
完成左個大project,公司吹雞去附近打雞煲,既然叫到當然出席啦。為左食呢個雞煲,今日lunch專登留肚架。首先當然食雞煲鍋啦,我地選擇左全部雞脾肉,雞肉用好多香料炒煮過,包括花椒,八角等有點麻辣味道,這味道亦相當搶喉攻鼻,正呀。其他香料仲有大蒜,大蔥,洋蔥,西芹等等,所以令醬汁及味道調較成相當惹味。至於雞脾肉煮得入味之餘仲相當嫩,肉質夠晒滑溜,每件都係雞脾肉咁食都係第一次,食到流晒口水,份量都夠晒,一隻黎講基本上4-5人都食唔晒。鬼馬墨魚都真係算幾鬼馬,外裡睇落只係一條鋪滿蟹子既東西,原來係蟹子鋪係油炸鬼上面,而且中間仲夾住墨魚滑添。老闆話煮既時間唔使好耐,大概3分鐘即可以。食落蟹子既啪啪聲,仲有墨魚滑既嫩滑,加上油炸鬼既香脆,口感層次豐富,夠晒古惑。最後食埋手切安格斯牛,嘩牛肉雪花分佈唔錯,食落就更加感受到雪花脂肪同牛肉既比例係剛好,令口感滑到洽到好處,而又唔覺得成口油利。至於師傅既刀功都可見一斑,厚薄度適中,唔會食左好似覺得食左張紙咁無乜口感,浸埋落雞煲個湯汁度味道比沙嗲牛肉就更好味。