2016-06-28
約左一班朋友係尖沙咀happy hour,朋友見早放就約我去隔離條韓國街食個拉麵打個底先再飲野。間拉麵店係條韓國街既盡頭位,門口都幾細下,唔係朋友帶去,都幾容易搵唔到。好彩早放,間鋪頭仲有位。原來間店除左門口好細,入面都好細下,好似得7,8個位。一字排開甘坐。每個人都有足夠既位,唔會同隔離個個人好近。拉麵都有幾個湯底可以揀,之後可以自選湯底既濃淡、麵條既粗幼同埋個麵質既軟硬。方便每個人唔同既口味。店員會推介重口味人可以揀醬油同黑蒜油。朋友同我都比較重口味,所以揀左醬油同黑蒜油豬骨湯底。之後,再share左隻溏心蛋($10)。個人比較重口味,鍾意黑蒜油多d,夠濃味。呢到既麵同其他拉麵店有d唔同,比較特別。叉燒係薄既肥瘦叉,d肉好嫩,加上層肥肉,夠油分,好好味。唔會好似瘦叉甘好乾。不過,就只得2塊,比較少。好彩加左隻溏心蛋,隻蛋好甜,蛋黃好流心,正,所以一定要加。個拉麵睇落好似幾細蜿甘,但原來食落都有幾多拉麵下,相比上黎d料就比較少左d,要自己加料。整體黎講,都算係不錯既拉麵。
好彩早放,間鋪頭仲有位。原來間店除左門口好細,入面都好細下,好似得7,8個位。一字排開甘坐。每個人都有足夠既位,唔會同隔離個個人好近。 拉麵都有幾個湯底可以揀,之後可以自選湯底既濃淡、麵條既粗幼同埋個麵質既軟硬。方便每個人唔同既口味。店員會推介重口味人可以揀醬油同黑蒜油。