話說最近McCafe為慶祝20周年,推出咗6款口味的芝士奶蓋飲品,杯都係專為20週年設計嘅。🤩 但係網上劣評如潮,於是等我叫麥麥送嚟以身試伏。⁣⁣⁣⁣⁣🧐⁣⁣⁣⁣⁣芝士奶蓋四季春 (麥麥送:$46(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣其實呢杯都真係中規中矩。👌🏻 奶蓋入面的確係有好豐富嘅芝士味,而且奶味都比較重,其實唔差。✅ 而且佢個口感都係比較稀身,無咁heavy。🤗 茶底係四季春茶,反而淡咗少少,但係茶香依在。🍵 同埋啲甜味會沉底,所以最尾幾啖係非常之甜。😨 面頭上面加咗啲茶葉碎做裝飾,的確係幾有心思嘅。⁣⁣⁣⁣⁣😇⁣⁣⁣⁣⁣芝士奶蓋黑咖啡 (麥麥送:$46(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣奶蓋加上咖啡係出面比較少見嘅選擇。😆 但係因為本身McCafe都係賣咖啡,所以黑咖啡呢杯係比較安全。😂 而確實,佢運用咗House Blend Cocoa Tazza,咖啡嘅香味的確充足。☕ 所以,呢個亦都係見比較多人鍾意嘅選擇。⁣⁣⁣⁣⁣😁⁣⁣⁣⁣⁣芝士奶蓋岩鹽焦糖咖啡 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣岩鹽焦糖咖啡亦都係McCafe本身一直都有嘅出品。😗 呢個咖啡本身比較甜,嗜甜者可以一試。🤣 會

⁣⁣⁣⁣⁣
岩鹽焦糖咖啡亦都係McCafe本身一直都有嘅出品。😗 呢個咖啡本身比較甜,嗜甜者可以一試。🤣 會有焦糖嘅味道同埋芝士嘅混和。⁣⁣⁣⁣⁣🤨

芝士奶蓋抹茶 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣
抹茶係採用咗日本西尾嘅抺茶。🇯🇵 特別嘅係佢運用咗豆奶,口感特別稠密。😲 而且豆嘅味道都好突出。⁣⁣⁣⁣⁣🤓
芝士奶蓋芒芒 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣
呢杯見係最受歡迎,因為部分分店已經售罄。😶 佢芒果聲稱係用嚟自菲律賓呂宋芒果製成。🇵🇭 飲落去,覺得有啲似鳳仙芒果雪條外面嗰層芒果脆皮嘅味道。⁣⁣⁣⁣⁣🥭
芝士奶蓋莓莓 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣
有人話似藥水味,但係我又唔覺喎。🤔 反而有啲甜得滯,似平時飲開嘅什莓飲品。🍹 但係覺得呢個同個芝士奶蓋係最夾,因為莓莓嘅酸味啱啱好同芝士個鹹味混和得好好。😁 而且入面有好多士多啤梨籽,更有雜莓風味。⁣⁣⁣⁣😉
⁣⁣⁣⁣

話說之所以可以叫麥麥送嚟試伏,因為原來而家McCafé已經增設飲品外送服務,部分地區可透過「麥麥送」訂購McCafé飲品,唔駛特登走去排隊買,非常方便。😚 一次過叫六杯,仲有成個盒裝送嚟,好穩陣,確保唔會倒瀉。⁣⁣🏍

其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
靚靚度(8/10⁣⁣⁣⁣⁣⁣)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
性價比(6.5/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣@mccafe.hk #mccafehk #FinestCheesecapSeries #GreatCoffeeEverydayEverywhere #芝士奶蓋 #cheesecap #芝士茶 #茶飲 #咖啡 #coffee #cafe #芝芝莓莓 #芝芝芒芒
Delivery