2020-04-28
呢日跟同事去順豐寄嘢,順便喺附近搵嘢食,同樣係深水埗,但近嘉頓嗰邊少人勁多,我自己都比較鍾意喺依頭覓食。之前已經有留意過呢間「北料南麵」,但一直無想去食嘅衝動,直至最近愛上咗試辣🙈。餐廳比想像中大,而且環境都算幾光猛,乾淨企理。食物選擇幾多,如果唔食得辣,其實都可以揀豬骨湯。不過一場嚟到,同事都被我感染咗,一齊食辣,無事嘅,最多一齊喊嘅啫🤣。只要嗌正餐(飯麵)或者大份小食,就可以用優惠價加配飲品,都幾抵。由於只係加幾蚊,眼見大部份客人都有課金😉。我想食辣,但又唔係好食得,於是寫咗微微微辣😅,而店員呀姐係有睬我㗎,我嗰個係「微微辣」;同事維持係「微辣」,哈哈。不過一上菜,我哋都有啲心寒,因為兩樣睇落都好辣咁🌶🌶🌶。主角出場喇,麻辣手撕雞撈麵(細)($34),微微辣走蔥。本身我誤會咗係涼麵,原來係熱嘅拌麵,又係另一種風味。未食之前,知係熱麵後,即刻驚會再辣啲,而且見到每條麵條都上哂色😰,啲辣撈得好均勻咁。另外,即使呢份撈麵係細份,份量已經好夠我食,啱啱好。不過一食我就發現隻辣仲係可接受範圍,雖然我都曾經一度咽喉過🥵。呢隻麻辣味好好食啊😋,夠麻夠鹹,幾特別,暫時未喺其他餐廳食過。但食到尾段我
麻辣手撕雞撈麵
麻辣手撕雞撈麵
不過一食我就發現隻辣仲係可接受範圍,雖然我都曾經一度咽喉過🥵。呢隻麻辣味好好食啊😋,夠麻夠鹹,幾特別,暫時未喺其他餐廳食過。但食到尾段我就覺得重口味咗少少,而且比較多花椒定胡椒屑黏住。至於雞絲🐔,撕得好幼細,同麵條好夾;麵條口感亦都唔錯,唔會太淋或太硬。
同事要咗麻辣狂牛麵($59),呢個麵比起其他貴,皆因好足料,全部都係牛🐮,包括秘製牛腩、秘製牛展、肥牛片、牛柏葉同時菜。同事要咗微辣走麻走蔥,轉米線(佢驚薯粉太索湯會GG😆),但湯底個樣又係非常驚嚇,勁深色。不過食落個辣味比起我個撈麵更弱,撈麵好食啲;但啲牛牛幾好食,特別係牛柏葉🤤。
四川冰粉
跟餐我無要飲品,反而配咗四川冰粉(+$8)(原價$15),可以解辣嘛!但佢呢餐未稱得上大派用場,我未需要用到佢救命🆘,哈哈。依個冰粉味道就麻麻地,因為隻黑糖味怪怪的,唔知點解偏酸,好似落咗醋咁。我喺其他地方食過嘅好味好多。同事就加$6要咗豆漿,大大杯,抵!