2023-12-26
去完海洋公園黎如心食dinner buffet .頭盤有沙律菜、泰式無骨鳳爪、吞拿魚沙律、蕃茄水牛芝士沙律,幾開胃。即煎鴨肝,好有油香配脆多士食,Encore三件先滿足! 烤西冷牛扒,薄切一片又幾嫩,仲有香草烤羊架,幾飽肚。海鮮有小龍蝦、翡翠螺、長腳蟹、海蝦。必食既麵包蟹,開邊都好大隻,蟹肉鮮甜嫩滑,鉗部肉味咸香。長腳蟹去殼蟹肉一大絲,翡翠螺肥美爽甜。刺身5款 希靈魚、八爪食鬚、肥美三文魚、甜蝦、馬刀貝。仲有多款壽司,細細件可以食多幾款。泰式系列有豬牛兩款串燒、香脆金黃炸蝦餅、香葉包雞,雞肉不單有醬香仲有香茅氣味。風味香辣炒翠肉瓜、蝦仁。點食海南雞飯,雞肉嫩滑皮脂少,配甜豉油抑或辣醬,連黃薑飯食真係正! 兩款湯:馬拉風味肉骨茶,藥材味夠。另外中式猴頭菇湯,夠火喉。蒸魚嫩滑唔多骨,加葱淋豉油好鮮。紅酒燴牛面頰肉,入晒味好軟嫩。胡椒炒蟹極滋味又香口。湯麵有四款湯底,酸菜魚湯、越南牛肉湯、喇沙湯、雞湯,夠晒特色。 配料自己揀啱一碗交俾廚師代勞就有得食。星洲麥皮蝦外殼香脆,蝦肉爽口。特色煲仔飯同港式碗仔翅聽到服務員搖鈴聲,原來係時令煲仔飯,臘腸夠油香有光澤。我揀左另一款港式碗仔翅,配料激多,最
烤西冷牛扒,薄切一片又幾嫩,仲有香草烤羊架,幾飽肚。
海鮮有小龍蝦、翡翠螺、長腳蟹、海蝦。
必食既麵包蟹,開邊都好大隻,蟹肉鮮甜嫩滑,鉗部肉味咸香。
長腳蟹去殼蟹肉一大絲,翡翠螺肥美爽甜。
刺身5款
泰式系列
兩款湯:馬拉風味肉骨茶,藥材味夠。
另外中式猴頭菇湯,夠火喉。
蒸魚嫩滑唔多骨,加葱淋豉油好鮮。
紅酒燴牛面頰肉,入晒味好軟嫩。
胡椒炒蟹極滋味又香口。
配料自己揀啱一碗交俾廚師代勞就有得食。
星洲麥皮蝦外殼香脆,蝦肉爽口。
特色煲仔飯同港式碗仔翅
聽到服務員搖鈴聲,原來係時令煲仔飯,臘腸夠油香有光澤。我揀左另一款港式碗仔翅,配料激多,最正係有蜆肉。
Dessert time
有兩款蛋糕,自己食幾多切幾多!
泡芙好有空氣感唔太甜,咖啡撻要食完再食