2023-02-10
今日去黃竹坑辦事,辦完之後已經係放工時候,約咗響黃竹坑返工嘅閨蜜晚餐。去介紹我嚟到呢間餐廳試吓。呢間餐廳都好近黃竹坑地鐵站,但係就響橫街一個比較低調嘅位置。我哋叫咗一個burger同一個意粉share食,然後再每人叫咗一杯飲品。軟殼蟹漢堡配薯條漢堡包賣相好吸引,軟殼蟹超大隻,突晒出個漢堡包之外。一口咬落去漢堡包經過烘焗,香脆鬆軟,軟殼蟹香脆,但一點都不油膩,炸漿好薄,啖啖肉而且仲有蟹膏,連同新鮮爽脆嘅生菜同蕃茄加上千島醬一齊食,好滿足。薯條係粗薯條,新鮮炸起,條條金黃香脆,內裏粉嫩,薯條上面仲灑左啲粗鹽,沾上茄汁一齊食,冇得輸。蟹膏蟹肉意粉意粉份量好多,蟹肉好澎湃,鋪滿晒成碟意粉,保證你每一啖都有蟹肉,蟹迷必愛。意粉嘅醬汁都幾香濃,而且好掛麵,意粉軟硬度適中,唔錯。芝芝火龍果大大杯,顏色好靚,飲得出係由新鮮嘅紅火龍果打成,好清甜,芝士奶蓋鹹香鹹香,同火龍果果汁好夾。芝芝莓莓朋友揀咗呢杯,佢都讚呢杯飲品好好飲,又新鮮多種雜莓打成,勁多芝士奶蓋,佢好鍾意,減肥都要飲完先再減。總括而言,我哋都對呢餐好滿意,朋友冇介紹錯,呢間食物味道唔錯,物有所值。下次再嚟可以再試吓去其他東南亞風味嘅麵食。
軟殼蟹漢堡配薯條
蟹膏蟹肉意粉