2024-08-04 173 views
如果同朋友去飲番杯,我自己就比較鍾意去有特色嘅酒吧,好迫同埋好嘈嗰啲都唔啱我。今次就去到銅鑼灣嘅「Mercury Recall」,打開門可以見到牆身掛滿黑膠唱片,昏暗嘅燈光配搭柔和嘅音樂,同朋友飲番杯傾吓偈就啱晒啦。首先當然要叫返杯Cocktail飲,我就試咗依款「Sante by 壞特?te」,名字來源於一個音樂專輯「 “ a bedroom of one’s own “ ,茶底係白玫瑰茶,加入白桃調味,所以清新又有果香。Parma ham mixed green salad 第一道菜就食咗沙律先,材料有無花果,蜜柑,琥珀合桃, 18個月意大利黑醋汁,食落得好開胃㗎。炙烤雜錦香腸拼盤 飲返杯嘢一定唔少得小食,呢個雜錦拼盤就有齊台灣腸,糯米腸,韓國雜肉腸,配搭德國酸椰菜和芥末醬,餸酒真係啱晒呀。慢煮牛尾蕃茄貓耳朵食完小食就到咗主食嘅環節,牛尾經過慢煮所以肉質特別軟腍,配搭好得意嘅貓耳朵帶出酸甜嘅感覺。黑松露牛肝菌意大利雲吞另外我仲試咗意大利粉,內餡係黑松露同埋牛肝菌,濃郁又Creamy。

Parma ham mixed green salad

炙烤雜錦香腸拼盤