2018-11-25
有睇過食神嘅都知道星爺最後用一碗黯然銷魂飯打敗咗佛跳牆,估唔到利寶閣都有星粉,將呢兩樣野變成一個套餐。睇星爺長大嘅我當然要去試一試呢個套餐啦。上環分店地方都算大,平日夜晚去食都估唔到都有七八成入座率,還好我地早黎到,唔需要等位。今晚係為咗呢個叉燒飯佛跳牆套餐而嚟,所以就叫咗一份。周年優惠嘅香酥雞半隻都係98,再加多一個欖仁蟹肉桂花炒瑤柱。黯然銷魂飯,如果你覺得佢係一個普通嘅叉燒飯,咁你就大錯特錯啦。碗飯嘅叉燒好掂,係我最愛既半肥瘦。瘦叉嘅部份好冧,入口即溶,唔似出面嘅瘦叉又硬又柴,非常好味。可惜飯入面無加入洋蔥,無辦法感動到喊,哈哈哈哈。佛跳牆用料好足,湯嘅味道好濃好鮮甜,睇黎廚師用咗佢嘅內功將食材嘅鮮味迫晒出嚟。佛跳牆入邊有鮑魚,花膠,魚翅,花菇等等。鮑魚好大隻,好彈牙,花膠好大好黏好多骨膠原,魚翅一絲絲好彈牙,花菇好香。香酥雞唔同平時食嘅炸子雞,佢嘅雞皮係沾左粉去炸,所以係更加香口同脆,但又保持到雞肉嘅嫩滑,非常好味。欖仁蟹肉桂花炒瑤柱,呢個餸有啲似螞蟻上樹,啲蛋碎欖仁同蟹肉沾咗係啲芽菜上面,口感好豐富,而且味道好鮮甜,唔會好重好濃,食落去感覺好舒服。呢個食神套餐真係無得輸,非常抵
呢個食神套餐真係無得輸,非常抵食,其他小菜水準都好高,值得推介。最後仲要送多一碗好有薑味嘅番薯糖水,大滿足。