2021-12-22 276 views
前幾日過去黃埔新村做嘢,見到有間潮州滷味餐廳就同友人入去試一試。餐廳裝修充滿中國風Crossover 冰室風格,望落去都乾淨企理。午餐時段稍見人龍,稍等3分鐘就可以啦。啱啱坐低,D姐姐會遞上一細杯滾水,,細問之下原來係用嚟洗碗筷用嘅。服務都幾貼心。有茶樓嘅服務但冇+1服務收費,爽啊。我同朋友嗌咗一個金牌滷水鵝片飯同埋一碗滷水豬腩肉米線。大家繽紛share。鵝肉鮮嫩,食落去啖啖香油填滿口腔,再加埋一羹熱辣辣嘅滷水汁飯,人間極品腩肉加上酸菜喺一個絕配,肥而不膩,送飯食米線一流。我哋加咗$38要咗一個原盅燉湯。裏面有烏雞、蟲草花、龍眼等等,足料燉製,滋陰潤喉。呢度都送埋一碗例湯,不得了,一樣咁足料,如果可以添飲,我飲多兩三碗先走。

金牌滷水鵝片飯

滷水豬腩肉米線

腩肉加上酸菜喺一個絕配,肥而不膩,送飯食米線一流。

原盅燉湯

足料例湯

Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
金牌滷水鵝片飯
滷水豬腩肉米線