2024-09-28
說話Café Kool 嘅自助餐,無論港香同九香都食過幾次,但係5星酒店都要出外賣飯盒,應該啲生意都真係差到唔救市唔得。本身老公上網見到啲宣傳係$88,可惜一個唔小心中咗COVID,留喺屋企休息咗一個星期,再出去買已經變咗$128。本著點都要試嘅心態,我老公每款叫咗一個。佢哋個外賣飯盒分咗三款,肉類、海鮮、素食。佢哋網站上面稱之為盲盒,講到明盲盒,即係無指明有咩餸喺入面啦。問過佢哋嘅員工,都話係廚師們喺廚房隨心準備嘅,所以都唔知入面有啲咩喎。(個人覺得係吹㗎啫,說話我問佢肉盒入面嗰個係紅酒燴牛腩?佢係即刻答到我嗰個係牛𦟌嚟嘅😂)總之我哋買完三個飯盒就滿心歡喜歸家去啦。可惜,一打開個盲盒,真係差啲粗口都飛埋出嚟!😂佢個素食盲盒,一打開,一大格放嘅係印度茴香飯,用嚟食咖哩嗰啲。上面細格又真係搭咗一個馬薩拉咖哩,不過唔辣,係有個突出少少嘅蕃茄釀芝士再加啲青椒咁。另外嗰一格係無乜汁嘅紅燒豆腐四條。其實$128買個素嘅咖哩飯我真係無問題。問題在於佢個咖哩得兩啖,佢個飯有一大盒。而茴香飯係乾身啲用黎送咖哩嘅,無咖哩真係唔知點放入口。仲要加一個無汁嘅豆腐,如果我係單點呢個飯,我諗我真係食唔到。去間專
本著點都要試嘅心態,我老公每款叫咗一個。
佢哋個外賣飯盒分咗三款,肉類、海鮮、素食。
總之我哋買完三個飯盒就滿心歡喜歸家去啦。
可惜,一打開個盲盒,真係差啲粗口都飛埋出嚟!😂
另外嗰一格係無乜汁嘅紅燒豆腐四條。
其實$128買個素嘅咖哩飯我真係無問題。
問題在於佢個咖哩得兩啖,佢個飯有一大盒。
而茴香飯係乾身啲用黎送咖哩嘅,無咖哩真係唔知點放入口。
去間專門食咖哩嘅舖頭,先唔好講使唔使$128 一盒飯,至少我肯定我兜咖哩汁夠送飯囉😑
再講海鮮盲盒,又係一個唔買好過嘅組合。
有2件炒蟹(應該係成盒入面最貴嘅餸)、一隻蝦同兩舊魷魚炒嘅荷蘭豆、同一個豉油皇海鮮炒麵。
戒口中嘅我,兩件蟹由老公包辦,無聽佢彈,但係都無讚,應該都係正常發揮。
荷蘭豆就⋯只能夠講,我估計唔到佢係做中式餸嘅海鮮飯盒,至少都煎舊100克嘅鱸魚吖😮💨
好啦,係我要求太高🥲
個豉油皇炒麵先九唔搭八,仲要啲蝦係一開二,蝦身同蝦尾切開嚟炒嘅(?滿頭問號??)
其實好老實講,呢啲急凍海鮮值幾多錢?計成本都唔使慳到咁,仲要有半盒係個麵,真係多謝晒。
雖然佢個豉油皇炒麵係幾香,但真係未搵到$128 嘅價值囉。
到最後一個肉盒。
唯一覺得值得比$128 食佢嘅一個。
首先個牛𦟌份量好充足,調味都唔錯。
加埋個炸雞,雖然得幾件,但係都皮薄,凍咗都叫做Juicy。
最後係個法式焗薯批,因為本人好鍾意食呢樣嘢,同西餐都夾嘅,係個調味甜咗少少,但都唔太差。
據聞佢哋個肉盒係無澱粉質嘅(呢個都係個職員講嘅),但係我哋最終三個盒都有澱粉質。
只係肉盒嘅澱粉質份量係最恰當。
但真心,無可能叫咩盒佢都比澱粉質我㗎嘛,啲餸嘅份量又少,叫個兩餸飯都無咁嬲。
今餐$384 個人就覺得完全唔值,如果有下次,應該會淨係叫肉盒。
留多句言比個餐廳,如果你哋希望救市,希望有生客黎捧場,咁你哋呢個外賣盒就應該大方啲,比人試到你哋好食嘅嘢,而唔係比人睇到你咁計較。
你哋話有客人反映唔夠飽,唔夠飽唔係用澱粉質塞滿客人個胃,而係啲餸嘅份量應該多少少。
你做$88 一個就話無乜利潤啫,你做緊$128 一個喎,你確定應該出半盒白飯比客人?
你哋真係當自己$35 兩餸飯咩。
評分(5😋滿分,😬為0.5分):
食物:😋😋(啲分全部比個肉盒嘅)
環境:😋😋😋😋
抵食程度:😋😬 (啲分都係比個肉盒嘅)