2019-08-25
上個月經過美國萬通大廈見到地舖裝修緊, 準備開鐵板燒日本料理, 我同老友即刻上網查詢, 知道餐廳會係8月中開業, 所以約定月尾搵一日收工過黎食返餐, 順利慶祝佢牛一。😁我地今日收工大概6點半到左呢間新開張嘅福川, 餐廳樓底高, 裝修亦都好有格調。除左提供鐵板燒之外, 餐廳亦有每日以空運新鮮食材制作的Omakase。今日我地揀左$1,288一位的Omakase, 全部食物由師傅安排, 可以坐定定等美食。😋福川 Omakase $1,288北海道毛蟹漬前菜是用北海道毛蟹拆肉混合海膽和蟹膏製作, 非常鮮甜, 蟹肉一絲絲沾滿海膽香味, 加上微微酸甜味, 味道很搭配。👍煙燻鏗魚刺身鰹魚刺身魚鮮味濃, 以煙燻香上碟, 賣相同味道都很出色。😍磯煮澳洲鮑魚慢煮方式烹調的鮑魚入口軟腍, 帶有香濃昆布湯味, 醬汁由鮑魚內臟調製。煮物今日煮物入面有蓮藕饅頭, 以蓮藕製成的外皮軟腍, 口感像柚皮, 餡料明太子有輕微辣味, 加上大蝦及其他配料, 味道不錯。😁食完刺身和煮物後, 師傅開始為我地即場製作壽司, 福川的壽司是以傳統江戶前式混合西式製作, 重視味道之餘, 賣相及配搭亦非常講究, 每一道壽司師傅亦會和我們
福川 Omakase $1,288
北海道毛蟹漬
北海道毛蟹漬
煙燻鏗魚刺身
鰹魚刺身魚鮮味濃, 以煙燻香上碟, 賣相同味道都很出色。😍
煮物
煮物
食完刺身和煮物後, 師傅開始為我地即場製作壽司, 福川的壽司是以傳統江戶前式混合西式製作, 重視味道之餘, 賣相及配搭亦非常講究, 每一道壽司師傅亦會和我們詳細講解, 非常細心。👍
石立壽司
有別於一般立魚, 石立魚味比較濃郁, 配上調了味的壽司飯, 不需沾上醬油都很惹味。😋
金目鯛壽司
金目鯛魚皮以火槍烤香, 魚肉帶有粉紅色, 賣相和味道都非常有水準。👍
魷魚壽司
師傅把魷魚先切粒再搓成壽司, 口感較一般魷魚軟腍, 由於魷魚已先切粒, 一放入口已經嚐到魷魚鮮味。😋
魷魚壽司
燒鮎魚
鮎魚先去骨再卷起燒香, 外脆內軟, 皮香肉嫩, 我平常不太喜愛吃燒魚, 都覺得很美味。👍
燒鮎魚
青柳貝壽司
青柳貝較其他貝類小, 肉質爽脆而且非常鮮甜。😋
青柳貝壽司
燒鮮帶子壽司
鮮帶子肉很厚身, 以火炙香塗上醬油, 大大件放進口, 帶子甜味在口腔久久不散。😁
小肌壽司
小肌以醋醃製略帶醋的酸味, 肉質嫩滑, 配壽司飯吃味道很配。👍
小肌壽司
大吞拿魚壽司
師傅特選的大拖羅油脂分佈均勻, 油香味濃, 入口即溶, 吃一件真的不夠喉。
赤海膽迷你丼
壓軸的壽司是我最愛的海膽, 赤海膽鮮甜味濃, 以紫菜包起來吃, 每啖都吃到海膽鮮味。😍
平目魚手卷
最後的壽司師傅預備了平目魚手卷, 平目魚份量比壽司飯多, 味道不錯。👍
平目魚手卷
海綿玉子
以魚肉和蛋製作的海綿玉子, 口感很像蛋糕, 帶有淡淡魚香和蛋香。
海綿玉子
魚湯
以鮮魚炮製的魚湯上場, 代表精彩的Omakase正式完結。
魚湯
甜品
日本蜜瓜非常香甜, 加上白桃啫喱, 吃完這個甜品, 我們都非常滿足。😌
甜品
埋單連加一, 每位$1417, 性價比不錯。👍