近排行開灣仔及銅鑼灣一帶,如果想飲茶都會幫襯稻香皇室堡店或者稻香信和廣場店,因為稻香集團旗下分店嘅食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,而且價錢化算,令我對佢有信心!今次又再行開灣仔及銅鑼灣一帶,大家又想飲茶,之前先後幫襯過富臨、稻香皇室堡店同埋稻香信和廣場店都唔錯!但係我聽聞新星銅鑼灣店近排重新裝修咗,而我又未幫襯過,所以就決定幫襯新星銅鑼灣店!我地去到唔駛等就有位啦!新星銅鑼灣店係我首次嚟幫襯,總算冇令我失望,各方面質素都唔錯,而且價錢化算呀!味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗叉燒拼雞米線同埋1碗燒鵝湯米線,味道皆唔錯!食物包括1)叉燒拼雞米線:叉燒肥瘦適中,雞幾入味!米線口感唔錯,分量足夠!湯味討好,鹹淡適中!(2)燒鵝湯米線:燒鵝入味,皮都幾脆!米線口感唔錯,分量足夠!湯味討好,鹹淡適中!(3)金牌流沙包:金黃色嘅流沙餡一湧而出,夠流質,味道香濃討好!包面夠鬆軟!(4)四寶滑雞扎:材料配搭唔係正宗果款,但係夠新鮮同入味!(5)豉汁蒸肉排:肉排夠新鮮,口感唔錯!豉汁都好惹味!(6)柱侯牛孖筋:牛孖筋蒸得夠淋身!醬汁味道討好!(7)蠔皇鮮竹卷:蝦粒同埋蔬菜等餡料都新鮮,水分充

味道方面,今次2個人叫咗幾款點心、1碗叉燒拼雞米線同埋1碗燒鵝湯米線,味道皆唔錯!食物包括:
(1)叉燒拼雞米線:叉燒肥瘦適中,雞幾入味!米線口感唔錯,分量足夠!湯味討好,鹹淡適中!

(4)四寶滑雞扎:材料配搭唔係正宗果款,但係夠新鮮同入味!

(5)豉汁蒸肉排:肉排夠新鮮,口感唔錯!豉汁都好惹味!

(6)柱侯牛孖筋:牛孖筋蒸得夠淋身!醬汁味道討好!

(7)蠔皇鮮竹卷:蝦粒同埋蔬菜等餡料都新鮮,水分充足!鮮竹皮幾嫩,醬汁味道討好!

環境方面,新星銅鑼灣店近排至重新裝修過,地方都尚算新淨,佢嘅裝修設計較為高雅,但係冇乜時代感!佢都幾先進架,有引入電腦座位分配系統(電腦票、電視屏幕顯示叫號及電腦聲音叫號)、自動感應水龍頭、自動感應梘液機等先進設備,又設置多部電視機!呢個舖都幾大,尚算通透!可惜身處於比較舊嘅樓宇中,有柱多、橫樑多及樓底矮等等嘅問題!不過整體都坐得舒適!

服務方面,中規中矩啦,大部分服務員做野都有效率,係埋單耐咗D!如果各個服務員有多D適當嘅笑容就好啦!

衛生方面,碗碟尚算乾淨,地方企理,洗手間尚算乾爽!

抵食方面,星期五下午茶茶位$6,各款點心嘅價錢都大眾化,算抵食架啦!

整體來講,各款點心價錢化算又多選擇!至於食物、環境、服務、衛生各方面質素都唔錯,值得嚟幫襯呀!
食物:燒鵝湯米線(正)
食物:四寶滑雞扎(正)
食物:豉汁蒸肉排(正)
食物:柱侯牛孖筋(正)
食物:蠔皇鮮竹卷(正)
環境:新星海鮮酒家(1)
環境:新星海鮮酒家(2)
環境:新星海鮮酒家(3)
環境:新星海鮮酒家(4)
環境:新星海鮮酒家(5)
環境:新星海鮮酒家(6)
環境:新星海鮮酒家(7)
2010-10-29
$40 (Tea)
食物:燒鵝湯米線(正)
食物:四寶滑雞扎(正)
食物:豉汁蒸肉排(正)
食物:柱侯牛孖筋(正)
食物:蠔皇鮮竹卷(正)
環境:新星海鮮酒家(1)
環境:新星海鮮酒家(2)
環境:新星海鮮酒家(3)
環境:新星海鮮酒家(4)
環境:新星海鮮酒家(5)
環境:新星海鮮酒家(6)
環境:新星海鮮酒家(7)